ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско послание на Видинския митрополит Даниил до всечестния клир, монашестващите и православния народ на Видинска епархия

25 декември 2018 17:41, Видинска митрополия
Видински митрополит Даниил

Обични в Господа братя и сестри,

Отново небето и земята се огласят от песента, с която ангелите възпяха раждането на Спасителя, преди около 2018 години във Витлеем: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лук 2:14).

Отново празнуваме раждането на Христос, Спасителя на света, Обновителя на човешкия род и Родоначалникът на обновеното човечество!

Празнуваме и се радваме в нашия Изкупител, Който заради нашето спасение не само се „въплъти от Дух Светий и Дева Мария и стана човек“, (Символ на вярата), не само „взе върху Си нашите немощи и понесе болестите“ (Мат.8:17), не само „бе разпнат за нас при Понтий Пилат и страда и бе погребан“, не само възкръсна от мъртвите, “възлезе на небесата и седи отдясно на Отца“, не само изпрати обещания от Отца Дух Светий (срав. Деян 1:4) и основа Църквата, но след като извърши всичко това, още издири и намери всекиго от нас лично, обнови ни в светия кръщелен купел, даде ни Дух Светий и ни храни с Божествена храна – Своето пречисто Тяло и Своята пречиста Кръв, с която ни изкупи, тъй че наистина, реално да бъдем „плът от плътта Му и кост от костите Му“ (Ефес. 5:30).

Въплъщението на Единородния Божий Син действително ни уверява, че и ние като човеци можем да бъдем участници в Божествения живот: „Бог стана човек, за да може човекът да стане бог“, ни учи св. Атанасий Велики.

С основание може да кажем, че заедно с раждането на Спасителя, днес празнуваме и нашето собствено обновление. Дали има такъв празник в душите ни, разбира се, всеки от нас може да даде отговор за себе си, като имаме за това сигурен критерий – свидетелството на нашата съвест – доколко нашия живот съответства на евангелските заповеди за обновен живот: има ли я у нас вярата във въплътения Син Божий? Има ли я у нас смелостта да Му се доверим и да Го последваме? Имаме ли доблестта да бъдем Негови ученици и съработници в делото на нашето спасение и спасението на нашия ближен?

Словото Божие, светите Отци и опитът ни уверяват, че нашето искреното покаяние за простъпките ни спрямо Христовите заповеди, извършвано според учението на светата Православна църква и нашите старания, според силите ни да се променим и да подражаваме на Христовия пример, правят невъзможното за нас възможно за Бога – Христос да се роди и живее и в нашите души. Тогава радостта от благата вест за раждането на Спасителя весели и грее сърцата ни. Тогава ставаме свидетели на благата воля Божия към нас човеците, тогава се помиряваме с нашия ближен и заедно с ангелското множество отново пеем: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“

Нека с вяра и обновен живот празнуваме раждането на нашия Спасител!

Всесърдечно желая от Бога на всички наши духовни чеда в пределите на Видинска епархия, на вашите семейства и близки благоденствен и мирен живот, здраве и спасение, благовременна помощ от Бога и успех във всички дела през Новата година и за много и много години!

Честито Рождество Христово!

Мирна и благословена 2019 година!

+Видински митрополит Даниил

 

 

« предишна новинаследваща новина »