ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието

25 декември 2018 22:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"

На 25 декември 2018 г., когато честваме Рождението по плът на Господа, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". С него съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство при храма, ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник и храмовото духовенство.

Множество християни взеха участие в светата Литургия и Тайнството Евхаристия. Сред присъстващите бяха г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна, контраадмирал Митко Петев, главнокомандващ Военноморските сили на Република България, г-жа Калина Белмезова, кмет на район "Аспарухово" и други. Прозвучаха апостолското (Гал. 4:4-7) и евангелското четиво (Мт 2:1-12), посветени на празника.

Митрополит Йоан произнесе Патриаршеското и синодално Рождественско послание - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=279456, в което прозвучаха думите: „Изпълниха се дните на дългоочакваното Рождество на Богомладенеца и вече “с нас е Бог” (Ис. 8:10). Нашата надежда (1 Тим. 1:1) отдалечи всяка скръб и безнадеждност. Отдалечи се непроницаемият мрак, защото днес изгря вечната светлина, и затова радостта ни е пълна, и цялата Църква тържествено възглася: “Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието” (Тропар на Рождество Христово, гл. 4)“.

Архиереят благопожела: „Нека мирът, който Христос ни донесе чрез Ангелската песен и осмислянето на нейния велик смисъл, да всели в душите ни вътрешния Христов мир, както и външният - между деца и родители, в семействата, между отделните държави и между отделните народи! От свое име и от името на нашите братя свещенослужители, клириците на Варненска и Великопреславска епархия, поздравяваме всички Вас, обични в Господа братя и сестри. Нека в днешния и следващите дни до отданието на Рождество Христово да имаме възможност да бъдем заедно в единомислие и мир. Който има възможност от Вас да посети, да види своите близки, сродници и тези, които имат нужда, нека да ги посети. Който, както казва един свети отец, е много горд, нека да възлюби смирението и кротостта. Който е много гневлив да възлюби миролюбието, а който е безгрижен - да придобие грижа за спасението на душата си. Честито Рождество Христово, честити Рождественско-Богоявленски празници!“. По време на раздаването на анафората детски хор "Хорал" представи богата програма от песнопения и песни, посветени на празника.

Малко по-късно през деня митрополит Йоан, съпроводен от ставрофорен иконом Димитър Стоев, иконом Георги Петков и свещеник Валентин Панайотов, посети Комплекса за социални услуги за деца и младежи (КСУДМ), намиращ се в район "Владислав Варненчик". Архиереят бе посрещнат от директора на комплекса г-жа Дияна Дянкова, част от персонала и специалистите, както и от децата и младежите в него. Младежите бяха подготвили песни и стихотворения в духа на празника. Митрполит Йоан благодари за възможността да посети младите хора и им благопожела радостно посрещане на предстоящите празници.

За пълен снимков материал посетете официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във фейсбук - https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"Посещение на Комплекс за социални услуги за деца и младежи, район "Владислав Варненчик"Посещение на Комплекс за социални услуги за деца и младежи, район "Владислав Варненчик"Посещение на Комплекс за социални услуги за деца и младежи, район "Владислав Варненчик"
« предишна новинаследваща новина »