ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"

02 януари 2019 08:52, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"

На 1 януари 2019 г. - Обрезание Господне, Василовден - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия във варненския храм "Света Петка". В съслужение с Архиерея бяха ставрофорен иконом Цветан Флоров - председател на църковното настоятелство при храма, протойерей Живко Георгиев, свещеник Стойко Стойков и свещеник Константин Георгиев.

На празничното богослужение присъстваха множество християни, които чуха откъси от посланието на свети апостол Павел до Колосяни (2:8-12) и евангелското четиво (Лк 2:20-21, 40-52), посветени на празника. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

Митрополит Йоан поздрави всички с настъпването на новата година и благопожела в новолетието, размисляйки за онова, което Христос извърши - за Неговото идване в света, за Неговото обрезание, да имаме това желание и изживявайки смисъла на този празник, да изживеем и духовното наше обрезание, т.е. - да обрежем страстите и похотите си, да изчистим злините от сърцата си, злобата, ненавистта, клеветничеството, лицемерието, гордостта, тщеславието и да се облечем във всеоръжието на правдата. Архиереят отбеляза, че свети апостол Павел много ясно свидетелства: "Не се оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро" (Рим. 12:21). „Бог да ни дарува крепко и непреходно здраве, да ни дарува смелост и утвърждение във вярата и искрено дръзновение в изпълнението на Божиите заповеди. И всички предизвикателства, които идват, да бъдат изживяни с изключителна умереност и самообладание“, допълни Негово Високопреосвещенство.

След светата Литургия митрополит Йоан отслужи Новогодишен молебен, в който бяха отправени прошения към Бог да ни прости всички волни и неволни грехове, извършени през изминалата година и да благослови началото и провеждането на тази година с благодатта на Своето човеколюбие, да ни дарува мирни времена, благоразтворение на въздуха и безгрешен, в здраве и доволство, живот. Прозвучаха апостолкото (Ефес. 3:1-10) и евангелско четиво (Лк 4:16-22). Молебенът завърши с многолетствие за всички.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"Василиева света Литургия и Новогодишен молебен в храм "Света Петка"
« предишна новинаследваща новина »