ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Водици в катедралния храм "Св. Неделя"

05 януари 2019 14:04, Софийска митрополия
Празникът Водици в катедралния храм "Св. Неделя"

На 5 януари, Водици, денят преди Господския празник Богоявление, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бяха отслужени архиерейска св. Литургия и Велик водосвет, предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, храмовото духовенство: ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Антон Вълчанов, ставроф. ик. Тоско Казакин, иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, свещеници, които са на стаж в катедралния храм и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, който в края на богослужението благослови събралото се множество.

***

В Църквата съществуват два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи само два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в реки, извори, езера и морета и така се освещават и „външните” води.

***

Непосредствено след литургията в митрополитската катедрала започна Великият водосвет. Преосвещеният епископ Поликарп освети кръстообразно водата в многобройните съдове, поставени в центъра на храма, и поръси множеството християни, дошли още в този ден да почетат св. Богоявление и да почерпят светена вода за здраве и благословение на дома и семейството си.

Той призова над църковното изпълнение Господната милост и пожела чрез поръсването със светената вода от Великия водосвет Божието благословение да влезе във всеки дом и на всеки да дарува онова, което е потребно за неговото спасение и вечен живот.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskPYyMTu

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »