ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в светата Бачковска обител

06 януари 2019 11:53, Бачковска света обител
Богоявление в светата Бачковска обител

„В Него е Моето благоволение”, а Неговото е в нас!

Йоан, на еврейски Иоханан, най-висшият от всички родени от жена, освен Оня, идещ след него, се смири и прие да кръсти с вода и дух, Този, комуто не бе достоен „да върже ремъка на сандалите Му”. И така бе дадено началото и на нашето кръщение, защото „които не се кръсти с вода и дух” няма да влезе в царството Му. Кръщението и примерът на смирение и приемане на Божията воля, дадени ни в знаменателното събитие станало във водите на р. Иордан, преди 2000 години и днес остават и днес начало на живота в Христа! Именно в тайнството на явяването на Духа Светаго у кръщавания ставаме и ние причастни Нему и стъпваме на пътя на „истината и живота” и така до сетния ни час, когато според делата и спазването на заповедите Му, ще прекрачим към живота вечен, ако сме успели да запазим завета Негов. А начало всичките ни деяния, трябва да е смиреното сърце и отказът от гордост и превъзнасяне на аз-а, така, както и Първият кръстен в Иордан ни показа!

Светата литургия на празника и Великият водосвет бяха отслужени в Бачковския манастир от Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, в съслужение с игумена на обителта, архимандрит Самуил и всечестното братство и молитвеното участие на православния народ и войни, почели празника. Кръстът тази година бе изваден от именника на празника Йордан Дизов от Асеновград. Игумен Самуил поздрави всички скочили в студените води на манастирския басейн и особено младия Йордан, извадил кръста, като им пожела смелостта проявена от тях днес в ледените води да им донесе здраве, сили и винаги с такава готовност да застават зад делата благословени от Светия кръст Христов!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Богоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителБогоявление в светата Бачковска обителЙордан Дизов, "хваналият" кръстаБогоявление в светата Бачковска обител
« предишна новинаследваща новина »