ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на Йордановден

07 януари 2019 16:17, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на Йордановден

На 6 януари 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично" в съслужение със ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и храмовото духовенство.

Храмът бе изпълнен от дошлите християни, за да съучастват в един от най-древните християнски празници - Богоявление. След прочитане на апостолкото (Тит. 2:11-14; 3:4-7) и евангелското (Мт 3:13-17) четиво, посветени на празника, Негово Високопреосвещенство произнесе слово. Той каза: „Днес е Богоявление. Онзи прекрасен ден, в който си спомняме събитието кръщение Господне. Току-що прозвуча светото Евангелие и чухме как Господ се отправил към река Йордан, за да се кръсти от Йоана Кръстителя и явяването на Светата Живоначална, Единосъщна и Неразделна Троица - Отец, Син и Свети Дух. Именно затова и празникът е наречен Богоявление, Теофания, защото когато Христос се кръстеше Дух Светий във вид на гълъб слезе върху Него и се чу глас от небето, който казваше: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мт 3:17) - гласът на Бог Отец. Има обаче и едно друго събитие, което ние също свързваме с днешния ден - всъщност Бог чрез Сина Божий, чрез Господ Иисус Христос даде откровение за Себе Си и това най-ясно го изрази свети апостол Павел в посланието до колосяни, като каза: "понеже в Него телесно обитава всичката пълнота на Божеството" (2:9)“.

Митрополит Йоан приветства и поздрави всички именници. Той се обърна и към представителите на Военноморския флот като им благопожела Господ Иисус Христос да им помага в настъпилото новолетие и да дава на всички онзи разум и онази велика добродетел на разсъдливостта, която да помогне на всички духовни и светски водачи в решаването на важни, значителни, духовни, морални и съдбоносни въпроси за бъдещето и просперитета на родината ни.

След светата Литургия пред Катедралния храм, на площад "Св. св. Кирил и Методий", бяха благословени частите на Веонноморските сили и техните бойни знамена. С шествие голямо множество граждани и гости на града се отправиха към Буна 1, където митрополит Йоан освети всемирните води. Шествието премина през Алеята на възраждането в Морската градина, където бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, отбелязвайки 171 години от рождението му.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на ЙордановденАрхиерейска света Литургия и освещаване на всемирните води на Йордановден
« предишна новинаследваща новина »