ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга - Варна 2010 година

02 септември 2010 11:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА

От 6 до 12 септември 2010 г. в гр. Варна за дванадесети път ще се проведе Седмицата на православната книга.

Форумът се организира от Варненската и Великопреславска св. Митрополия от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Тази проява е продължение на традицията на църковната просвета и култура, положена от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Вече дванадесет години тази изява е уникална за културния живот на гр. Варна, защото събира автори и издатели на православна литература от цял свят.

Тазгодишното издание на Седмицата на православната книга се отличава с участието на много гости – както от традиционно православни страни като Гърция, Русия, Сърбия, Румъния, Черна гора и Украйна, така и на православни духовници от Полша, Чехия и Словакия.

На 9 и 10 септември във Фестивалния и конгресен център - Варна ще се проведе и богословска конференция на тема "Исихастката традиция и съвременният църковен живот", която ще събере изтъкнати духовници и богослови от цял свят.

С лекции, доклади и свои издания от България и чужбина ще участват: Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, архиепископът на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор, Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий (Радович) – Сръбска православна църква, Кремечугският и Лубянски епископ Тихон – Руска православна църква, игумен Пьотър (Пиголь), от Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква, йеромонах Герман (Лытус) и свещеник Кирил Краснощеков от Саратовска епархия на Руската православна църква, архимандрит Йосиф, игумен на манастира „Ксиропотам” на Света Гора – Атон, архимандрит доц. Никодимос Скретас от Богословския факултет на Солунския университет, протойерей проф. Василиос Калиакманис от Богословския факултет на Солунския университет, проф. Георгиос Мандзаридис, Богословски факултет на Солунския университет, архимандрит д-р Варсонофий (Дорошкевич) и свещеник д-р Андрей Бачински – Полска православна църква, и др.

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил по време на богослужението на 11 и 12 септември песнопенията на Бдението, Утренята и светата Литургия ще изпълни хор за източно-православно пение „Фенер”, гр. Мелник, с ръководител свещ. Владко Тасков и помощник Илия Иванов Тасков.

Подробна програма на всички прояви, кратки биографични данни за гостите и справка за исихазма ще намерите на страницата на Варненска и Великопреславска св. Митрополия:

http://mitropolia-varna.org

Съорганизатори на Седмицата на православната книга са Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи”, Фестивалният и конгресен център – Варна и Балканският православен младежки съюз.

 

 

« предишна новинаследваща новина »