ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний Велики

17 януари 2019 11:40, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний Велики

На празника на св. Антоний Велики Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим възглави празничната св. литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Той съслужи с йерей Антоний Милушев и дякон Деян Коруновски, а песнопенията бяха изпълнени на източен напев от хористи водени от протодякон Александър Нешев.

В края на тържественото богослужение, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, с офикията "протойерей" бе награден дълогогдишният свещеник при Патриаршеската катедрала йерей Антоний Милушев.

"Днес, когато си спомняме подвига на великия подвижник Антоний - първи сред монашестващите в Египет, който утвърди подвига на Ангелското служение сред човеците, и който показа нов път за спасение на тези, които искат да посветят целия си живот и цялото си съществуване на служба Богу... С благословението на Негово Светейшество, възведохме свещеник Антоний Милушев в званието протойерей. Той повече от осем години се труди в този благолепен храм, труди се на Божията нива, за това и достойно получи званието и духовната наградата протойерей на Българската православна църква".

По думите на Мелнишкия епископ всяка награда и отличие е по-скоро отговорност, отколкото някаква материална придобивка, "защото, когато се забелязват добрите успехи, тогава и всички ние очакваме да се надгражда над тях", каза още той.

От своя страна протойерей Антоний благодари на епископ Герасим и на Светейшия Български патриарх Неофит за оказаната му чест, че именно в деня на своя небесен покровител, той се сподобява и с духовното отличие протойерей.

Богослужбата завърши с многолетствие, а новопроизведения протойерей раздаде нафората на събралото се множество православни християни, от които получи и поздрав.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний ВеликиАрхиерейска св. Литургия и офикия в Патрирашеската катедрала за празника на св. Антоний Велики
« предишна новинаследваща новина »