ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия за Атанасовден и достойна офикия в с. Лозен

18 януари 2019 20:30, Софийска митрополия
Архиерейска света Литургия за Атанасовден и достойна офикия в с. Лозен

На 18 януари Църквата почита паметта на св. Атанасий Велики.

По този повод, в храм „Св. Атанасий Велики“, с. Лозен, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха иконом Цанко Тотев, енорийски свещеник на селото, протойерей Иван Плещов, протойерей Николай Николов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин.

Клиросното пение бе оглавено от йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, заедно с църковни певци от енорията и от София.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество, иконом Цанко Тотев бе офикиран за ставрофорен иконом. Епископ Поликарп поздрави о. Цанко и му пожела здраве, сили и търпение в духовното свещеническо поприще, за да бъде както и досега усърден работник на Божията нива и пример за своите духовни чеда и последователи.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с важни моменти от житието на св. Атанасий Велики и подчертавайки важни моменти от него, поощри вярващите да му подражават във вярата, надеждата, любовта и най-вече в мъжеството и непоколебимостта да служи с дух и истина на Бога.

Епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот.

Епископ Поликарп поздрави всички именници и рожденици, дошли да почетат своя патрон и ден и им пожела здраве, дълги дни и благословение.

Поздрав към епископа и гостите отправи ставрофорен иконом Цанко Тотев, който благодари чрез Негово Преосвещенство на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за всегдашната подкрепа и благословение.

Молитвено участие в светата Литургия взе и г-н Васил Станчев, кмет на с. Лозен, който бе в храма заедно със своя екип.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmujWv7Q

Снимки: свещеник Костадин Тренев

 

 

« предишна новинаследваща новина »