ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес отбелязваме паметта на св. патриарх Евтимий Търновски

20 януари 2019 17:20, Софийска митрополия
Днес отбелязваме паметта на св. патриарх Евтимий Търновски

На 20 януари, Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски. Българската църква особено тържествено отбелязва деня посветен на св. Евтимий, последният патриарх преди падането на България под турско робство.

По традиция в столицата бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”, известен сред софиянци като храма “пантеон на българската святост“, и в който храм в годините на изгряващата демокрация / 90-те години на м. в./ бе организирано специално честване, което винаги завършва с литийно шествие до паметника на светеца /на бул. „Патриарх Евтимий“/.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза, заедно с него застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иеромонах Милетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставроф. ик. Николай Коцев, ставр. ик. Тома Шопов, престоятел на столичния храм „Св. Георги“ и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

 

Християни от цяла София се събраха в неделния ден в храма, за да почетат в този ден светия патриарх, който в трудни за българите времена е бил неуморен застъпник за нашия български православен народ и готов да положи и душата си за своите духовни овци. Сред присъстващите в църквата бяха част от възпитаниците на Софийската духовна семинария, родолюбиви българи и ревностни малки и големи християни.

По време на свещеническото причащение владиката произнесе вдъхновяващо пастирско слово. След като разясни смисъла на днешнато св. Евангелие, а именно евангелския разказ за десетте прокажени и благодарността, която често забравяме, а е нужно да имаме към Бога, еп. Поликарп говори за духовното наследство, завещано ни от светия Български патриарх Евтимий, което трябва да пазим и почитаме.

След като завърши св. Литургия, по традиция /възстановена през 1992 година/ духовниците, семинаристите и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше верните Евтимиеви чеда, които начело с иконата на светеца-патриарх преминаха по улица "Граф Игнатиев", за да извършат молебен и да положат цветя пред паметника на велики български първойерарх.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmxfknbP

Текст и снимки: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »