ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравление от името на клира на Софийска епархия към патриарх НЕОФИТ по случай имения му ден

21 януари 2019 12:11, Софийска митрополия
Поздравление от името на клира на Софийска епархия към патриарх  НЕОФИТ  по случай имения му ден

Ваше Светейшество, обични наш Първосветителю и милостиви Отче и Владико,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия, която достойно и с подобаваща мъдрост управлявате, всесърдечно да Ви приветствам и поздравя по повод Вашия имен ден – деня на св. мъченик Неофит от Витиния.

Името на светия мъченик Неофит, което Ви е дадено при пострижението в монашество днес ни е събрало, за до почетем небесния Ви закрилник с молитви и псалмопения, да се влеем във Вашата лична радост, която се превръща в радост на цялата ни Православна църква и да споделим почит, уважение, преклонение и любов към Вашата достолепна личност.

Запознавайки се с живота на св. Неофит, Светейши Владико, ние с радост виждаме, че неговият живот във вяра, надежда и любов, заради Христа е дълбоко залегнал и във Вашето битие. Неговата скромност, проницателност и мъжество, също украсяват Вашия живот. Неговата християнска доблест, отговорност и изповедничество, също са дълбоко залегнали във Вашето съществуване, мисъл, дела и работа. Неговата твърдост и мъжество за името Христово, правдата и Евангелската истина, са отобразени във Вашите трудове, стремежи и действия, с които всякога сте отстоявал онова, което е потребно за Христа, Църквата, вярата и народа ни.

Знаем, че случайности в съзнателния духовен живот и свят няма. Има Божий промисъл, който на всеки дава потребното за спасение и вечен живот. Който подготвя за всеки път, водещ към Бога и Неговото Небесно Царство. Който изпълва сърцето на всеки със стремеж, да бъде полезен, както за своето спасение, така и за спасението на мнозина.

Затова съпоставяйки живота на св. мъченик Неофит и Вашите години, дни и житейски мигове, виждаме, че Бог, не случайно Ви е обдарил щедро, като Ви е дал да носите името на такъв велик мъченик за вярата, който из млада остави суетата световна и се отдели да служи Богу, да го имате за покровител и пример в живота, но за да послужите и Вие за полза, не само Ваша, но и за полза на Православната ни Христова църква, клир и народ.

Ваше Светейшество, Светейши Владико,

В този най-радостен за Вас и всички ни ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит, за крепко здраве, телесни и духовни сили, за бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква, както и досега: мъдро, благодатно и градивно, за да пребъде с чест и достойнство и бъде благ пример по пътя на спасението на идните поколения.

На многая и благая лета Светейши Владико!

Честит и благословен имен ден!

†Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП

« предишна новинаследваща новина »