ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа б. Флорински митрополит Августин

03 септември 2010 12:23, Българска Патриаршия
 Почина б. Флорински митрополит Августин

На 28 август 2010 г. (събота), на 104-годишна възраст се е упокоил в Господа известният с ревностния си живот и вдъхновеното си слово гръцки йерарх бивш Флорински митрополит Августин (Кантиотис). Последните 26 дни от живота си митрополит Августин е прекарал в болницата в гр. Флорина (Лерин), след претърпян мозъчен инсулт, а смъртта е настъпила вследствие бъбречна недостатъчност. Заслужава да се отбележи, че предишния ден се е причастил със светите Христови Тайни.

Митрополит Августин (Кантиотис) е роден в с. Левкес на о. Парос (Цикладски острови) на 20 април 1907 г. Завършил е Атинския богословски факултет през 1929 г. Ръкоположен е за дякон през 1935 г. и за презвитер през 1942 г.

През годините е служил като протосингел на Етолийската митрополия, военен свещеник и проповедник в Атина. Бил е също така редактор на десетки периодични издания, основател на ученически и студентски пансиони, ръководител на мисионерското богословско братство „Ставрос” („Кръст”). В продължение на много години е бил неуморим проповедник из цяла Гърция, автор е и на 82 книги с религиозно съдържание.

На 25 юни 1967 г. е хиротонисан за митрополит на Флорина, Преспа и Еордея. На 14 януари 2000 г. се оттегля поради напредналата си възраст и остава на покой в епархията си.

Бог да го упокои!

Текст: Алексей Стамболов
Информация и снимки: "Romfea.gr"

 

 

Снимки

Упокои се в Господа б. Флорински митрополит АвгустинУпокои се в Господа б. Флорински митрополит АвгустинУпокои се в Господа б. Флорински митрополит Августин
« предишна новинаследваща новина »