ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравителен адрес от Негово Светейшество България патриарх Неофит към Богословския факултет по повод празника на Св. Трима Светители

30 януари 2019 12:02, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДРАГИ СТУДЕНТИ,

С архипастирска любов и отеческо благословение се обръщам към вас по случай празника на православните богословски школи, като ви желая здраве и сили, ревност в овладяването, преподаването и разпространението на божествената наука, мисионерски дух и апостолско дръзновение във вашите трудове за прослава на Божието име в света и за още по-задълбочено и всестранно разкриване на неизследимите тайни на църковното богословие.

Помнете заветите на св. Трима светители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, и – като се вдъхновявате от техния пример – подражавайте на усърдието им и на тяхното всеотдайно и благоговейно посвещаване на божествените спасителни тайни на Божията премъдрост.

Неизменни ваши спътници и верни наставници в тайните на богопознанието, на духовно-просветното и църковно-образователното дело да бъдат всички ваши велики и достойни предшественици, защото доброто приемство е и залог за добрите плодове от всяко наше усилие и за всеки богоблагословен успех.

Нека Божият Дух, Когото Христос някога изпрати в света, за да ни наставлява във всяка истина (Иоан 14:16), бъде неизменно с вас във вашите трудове и вярно да ви наставя в преподаването на Словото на Истината.

По молитвите на св. Трима светители и на всички дивни и прославени боговидци Господ Бог да милва и спасява всички нас.

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

« предишна новинаследваща новина »