ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – Варна

05 февруари 2019 21:52, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Откриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – Варна

На 5 февруари 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф (1900 – 1988 г.) в Градската художествена галерия - Варна. Тя е придружена от каталог и ще продължи от 5 до 24 февруари 2019 г.

Сред представените произведения са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и др. В експозицията е включен и портрета на митрополит Йосиф от Никола Кожухаров.

Чрез тези произведения на изобразителното изкуство, които са купувани и събирани от митрополит Йосиф, разбираме колко е важна красотата за човека. Духовният човек вижда, чувства и обича тази красота. Той копнее за нея.

В многовековната история на родната ни Православна църква с духовна ревност към Господа са се потрудили редица бележити йерарси. През изминалата 2018 година се изпълниха 30 години от блажената кончина на Варненския и Преславски митрополит Йосиф. Отбелязвайки тази годишнина, ние молитвено си спомняме за неговите трудове по развитието, утвърждаването и благосъстоянието на поверения му диоцез и паство.

Отправяме своята искрена молитва към Всеподателя Бога да упокои душата на приснопаметния достоблажен Варненски и Преславски митрополит Йосиф и да му дарува неизменната велика, преизобилна и вечна красота, която струи в Царството Божие!

Снимки и текст: Варненска и Великопреславска митрополия. Всички права са запазени.

 

 

Снимки

Откриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – ВарнаОткриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – ВарнаОткриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – ВарнаОткриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – ВарнаОткриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – ВарнаОткриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – ВарнаОткриване на изложба в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф в Градската художествена галерия – Варна
« предишна новинаследваща новина »