ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен празник в Пазарджик - в Деня на Съединението митрополит Николай награди кмета на града

06 септември 2010 18:23, Пловдивска митрополия
Посрещането на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в гр. Пазарджик

По случай Деня на Съединението на България Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай днес отслужи благодарствен молебен в гр. Пловдив.

След това отпътува за гр. Пазарджик, където в храм "Успение Богородично" отслужи молебен и награди кмета на града г-н Тодор Попов и прокурора г-н Стефан Янев с най-високото отличие на Пловдивска св. митрополия - ордена „Свети апостол Ерм” - заради тяхната високоотговорна християнска и управленска позиция, чрез която бе забранено в града, когато и да било занапред да се провеждат публични манифестации, парадиращи с извратеността на своите участници и разрушаващи морала на обществото.

За читателите на Официалния сайт на Българската патриаршия публикуваме тук Словото на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, посветено на този паметен за България, за богохранимата Пловдивска епархия и за гр. Пазарджик ден.

 

СЛОВО НА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

Ваше Високопреосвещенство, Ваше Преосвещенство, Ваше Високопреподобие, Ваши преподобия, боголюбиви отци, уважаеми господин Кмете, уважаеми гости, обични в Господа братя и сестри,

Събрали сме се днес, в този тъй важен за епархията ни храм на Божията Майка, по два радостни повода. Да отбележим Деня на Съединението на България. И да отдадем знак на уважение към двама православни миряни, допринесли с дело за възпитанието на народа и съединяването му около исконните наши ценности.

Скъпи братя и сестри,

Преди 125 години и тук, в Пазарджик, както и по всички краища на богоспасаемата Пловдивска епархия се е разнесла радостната вест, че османската провинция Източна Румелия престава да съществува и българите от двете страни на Балкана се обединяват в една неразделна и нерушима обща държава. Знаем от историята, че всички Велики сили по онова време са предупреждавали българското правителство да не прави това. Всички Велики сили са били против Съединението на България, заради геополитическите им игри. Дейците на Съединението са знаели, че поемат огромен риск, включително риск от война. И въпреки това не са се уплашили. Обявили са Съединена България, приели са войната, водили са я мъжки и са победили. Въпреки всички политически и икономически сметки, въпреки че всички „независими анализатори” от онова време са твърдели, че малка, бедна, едва освободена България, която дори е нямала собствена армия, не може да спечели. Спечелила е, защото е вярвала. Спечелила е, защото не се е страхувала. Спечелила е, защото е отстоявала принцип. Принципът, че не можеш да насилваш мнозинството от гражданите да приеме неестественото за норма. Че не можеш да накараш българския народ да приеме политическото извращение, наречено „Източна Румелия” и да живее разделен, само защото някой така е решил. Тогава, преди 125 години българите, включително събраните в този храм, са обявили на висок глас пред света: „Няма да позволим да се гаврят с нас! Ще живеем единни, а не разделени!” И са спечелили.

Миналата година Общинският съвет на град Пазарджик взе едно малко, принципно решение: да забрани в града, когато и да било занапред да се провеждат публични манифестации, излагащи на показ извратеността и стимулиращи нравствения упадък. Оказа се, че решението никак не е било малко. Оказа се, че има лица, които са съзрели в това сериозна заплаха. Заплаха за силите на мрака, опитващи се всячески да ни наложат ново робство. Робството на плътта. Робството на похотта. Робството на материализма. Наричано благовидно „нов цивилизационен избор”. И силите на мрака тръгнаха да атакуват решението на градското ръководство. По съдебен ред. По формални причини. Сатаната е формалист. Той се страхува от здравия разум и ясното слово, основаващо аргументите си върху ценности. Той обича да замъглява разсъдъка зад измислени от самия него членове и параграфи на извратени закони. Но тук, той се сблъска с още един смел гражданин на Пазарджик, един човек на закона, който ясно и високо каза, че има нещо, което се нарича обществен морал. Че обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност. Да гледа как някой разрушава душите на децата ни. Как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата. Тази смела постъпка доведе слугите на лукавия до бяс.

Задача на светата Православна църква, възложена й от Самия Иисус Христос, е да пази неотклонно евангелските принципи. Включително моралните и етични принципи, върху които се основава от Бога сложеният обществен ред. Задача на Църквата е всякога да изобличава попълзновенията на лукавия, когато той се опитва да разруши този ред. Така Светият Синод на Българската православна църква в свое изявление от месец юни тази година заклейми инициативата за провеждане на гей-парад в столицата, като каза: „Светият Синод, клириците и миряните – членове на светата Българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи. Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите – да не участват в тази „мерзост на запустението” (Дан. 9:27), която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога”.

Задача на Църквата е, освен това, да насърчава тези, които се опълчват срещу злото и застават редом с нея в защита на извечните нравствени християнски ценности. Заради това сме днес тук, за да наградим Община Пазарджик в лицето на нейния предстоятел г-н Градоначалника Тодор Попов и лично г-н Стефан Янев – прокурор от Окръжна прокуратура, с най-високото отличие на Пловдивска епархия – ордена „Свети апостол Ерм”. Награждаваме ги заради тяхната гражданска доблест и готовността им да защитават „богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената и устоите на обществения морал”. Награждаваме ги, за да дадем пример на всички православни християни как трябва да се отстояват ценности. Софийските светски власти отговарят за София. Ние тук отговаряме за нашите хора и за нашите деца. Награждаваме Община Пазарджик и господин Янев, за да покажем, че всякога, когато светските власти отговорни за богохранимия народ в Пловдивска епархия и наши верни миряни заемат позиция в подкрепа на традиционните ни ценности, те могат да разчитат, че Пловдивска митрополия на Българската православна църква ще бъде редом с тях.

Накрая, ще попита някой, каква е връзката между Деня на Съединението и това удостояване? Връзката е очевидна. Връзката е, че винаги когато българите са застанали на позицията на общите си ценности, а това са християнските ценности, те са успявали. Връзката е, че винаги когато са казвали високо: „Няма да се гаврите с нас!” - силите на злото са отстъпвали. Връзката е тази, че единството на народа, освен политическо единство е и единство във вярата, единство в морала, единство в убежденията и единство в готовността да се бориш за тях. В тази борба народ и Църква винаги са били и ще бъдат едно цяло.

Като Ви поздравявам с празника и честитя на наградените, с молба към господин градоначалника да предаде благодарността, поздрава и благословенията ни на Общинския съвет, измолвам над всички вас Божието благословение.

 

 

Снимки

Посрещането на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в гр. ПазарджикПосрещането на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в храм "Успение Богородично"Молебен в храм "Успение Богородично" - гр. ПазарджикСевастийски архиеп. Теодосий, Йерусалимска патриаршияАгатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастирСлово на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит НиколайСлово на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит НиколайСлово на Пловдивския митрополит НиколайНаграждаванетоАрхим. Арсений и прот. Добромир с двата ордена "Св. ап. Ерм", най-високото отличие на Пловдивска митрополияНаграждаването на кмета на гр. Пазарджик г-н Тодор ПоповНаграждаването на кмета на гр. Пазарджик г-н Тодор ПоповНаграждаването на прокурор Стефан ЯневНаграждаванетоНаграждаванетоАрхипастирско словоАрхипастирско слово"Многая лета!"Митрополит Николай благославя своите епархиотиМитрополит Николай благославя своите епархиоти
« предишна новинаследваща новина »