ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за падналите в Тутраканската епопея

06 септември 2010 18:49, Русенска митрополия
Панихида за падналите в Тутраканската епопея

На 5 септември, Неделя 15-а след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена света Литургия в параклиса “Св. Георги Победоносец”, край село Шуменци, Тутраканска духовна околия. В богослужението участваха архиерейският наместник на Разград ик. Георги Георгиев, свещeноик. Евгени Дечев, прот. Михаил Михайлов, прот. Игнат Игнатов, свещ. Валентин Добрев, свещ. Деян Ангелов, свещ. Димитър Димитров и дякон Кирил Синев.

С благословението на митрополита проповед за неделя 15-а след Петдесетница прочете дякон Кирил.

След края на св. Литургия в мемориалния комплекс “Военна гробница” беше отслужена панихида по повод 94-годишнината от Тутраканската епопея.

Три автобуса с румънци присъстваха на панихидата за загиналите български, румънски и немски войни при боевете за Тутракан през 1916 година. Високопреосвещеният архиепископ на Констанца Теодосий беше изпратил отговорника за манастирите в тяхната епархия – архим. Бенедикт. По този начин българи и румънци заедно се помолихме за падналите в боевете наши сънародници.

Директорът на Историческия музей в Тутракан, г-н Петър Бойчев, подари на митрополита своята нова книга, посветена на Тутраканската епопея (Тутракан, 2010, 360 стр.), в която представя своите най-нови открития, свързани с това победоносно за Отечеството ни сражение.

По време на Тутраканската битка Българската армия, предвождана от ген. Пантелей Киселов, пленява 450 офицери, 28000 войници и цялото румънско въоръжение. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. В битката загиват 8000 мъже, от които 1764 са българи.

Вечна да бъде паметта им и Бог да ги прости!

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Панихида за падналите в Тутраканската епопеяПанихида за падналите в Тутраканската епопея"Вземане на време""Вземане на време"Св. ЛитургияСв. ЛитургияВ св. олтарВелик входПоздравително слово на митрополитаПанихида за падналите в Тутраканската епопеяПанихида за падналите в Тутраканската епопеяПанихида за падналите в Тутраканската епопеяПанихида за падналите в Тутраканската епопеяПред военното гробищеВоенното гробищеПараклис "Св. Георги Победоносец"
« предишна новинаследваща новина »