ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

140 години храм „Успение Богородично” в гр. Долна баня

06 септември 2010 18:45, Софийска митрополия
Храм „Успение Богородично”, гр. Долна баня

В неделния ден, 5 септември, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествена св. Литургия в храм „Успение Богородично”, гр. Долна баня, Ихтиманска духовна околия. Повод за архиерейското посещение бе честването на 140 г. от построяването на храма. В празничното богослужение в съслужение с архиерея взеха участие ставр. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ик. Пламен Димитров, предстоятел на тържествуващия храм и дългогодишен епархийски съветник, ик. Георги Георгиев от гр. Костенец, ик. Лазар Йончев, енорийски свещеник от с. Сестримо, и свещеник Антон Апостолов от с. Момин проход.

От ранно утро обновеният външно храм бе преизпълнен с богомолен народ, очакващ архиерейското богослужение. С камбанен звън и бяло платно на земята, осеяно с цветя, бе посрещнат Негово Преосвещенство еп. Йоан. Влизайки в храма, който изглеждаше целият облян в светлина, той благослови с кръста многобройнитe енориаши, сред който бяха кметът на града г-н Владимир Джамбазов и представители на общината. Християни - малки и големи - не преставаха да прииждат в храма и с поведението си свидетелстваха за църковна приемственост и разбиране. В края на литургията епископът, изхождайки от евангелското четиво, каза духовно наставление, тълкувайки новата заповед, дадена ни от Спасителя - тази за любовта, която ни призовава да обичаме не само ближните, но и враговете си.

„Този велелепен храм, с прекрасни икони и стенопис, интересна подредба на иконите от царския ред на иконостаса и най-вече духовен кораб, който води към спасение - да пазим, възстановяваме и поддържаме не само като сграда, но и духовно, за просперитет на жителите в този край на богохранимата ни епархия, които се отличават с усърдието си” - каза още архиереят. Епископът оповести за пореден път за организираното от Светия Синод на 24 септември Национално литийно шествие, като обяви, че според окръжното, разпратено към всички храмове в Софийска епархия, това е първата неделя, в която започва активно да се призовава за участие в шествието, чиято цел е отново да се заяви желанието на Църквата за въвеждане на предмет ”Религия-Православие” в българското училище.

Викарият поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим предстоятеля, кметската управа и жителите на града с 140-годишнината от построяването на храма и обявяването на този ден преди 36 г. с. Долна баня за град и преподаде патриаршеския благослов.

След извършването на водосвет за празника ик. Пламен Димитров запозна миряните с дългогодишната история на храма и спомена всички свещенослужители (шестнайсет на брой, той е седемнадесетият), отдали своите сили за благоустройването му и изграждането на духовния живот в енорията. По негова идея в чест на годишнината кметското ръководство изработва специални плакети с изгледа на храма и благодарствено писмо, които кметът на града г-н Джамбазов връчи на усърдно проявилите се ктитори и дарители в църковната работа. С плакет и благодарствено писмо за духовната подкрепа бяха уважени Негово Светейшество Българският патриарх Максим, Знеполският епископ Йоан и ставр. ик. Йосиф Серев.

След края на духовното тържество, в Етнографския музей на града бе открита благотворителна изложба с рисунки на деца от неделното училище към храма и дърворезба на долнобанчанлията Иван Луджов. Тя е организирана от църковното настоятелство и отдел „Просвета, култура и религиозни връзки” в община Долна баня с цел да се подпомогне строежа на седмата поред църква в града (през 1987 г. те са само две), посветена на св. Йоан Рилски. Отец Пламен Димитров представи идеята на изложбата и запозна присъстващите с историята на всичките седем храма и подчерта помощта на най-малките християни в енорията. Той с умиление си спомни как децата от местното училище са отделили от своите стотинки, за да съберат средства за възстановяването на иконата на св. братя Кирил и Методий, поставена на иконостаса в храм "Успение Богородично". Този дълъг списък с имена на отделилите по двайсет-трийсет стотинки ще остане в архива на храма да се пази за идните поколения. Ще се пази като свидетелство за вярата на най-малките, за които Господ ни е завещал: "Оставете децата да дохождат при Мене... и ни им пречете".

"Добър успех и Божията благодат на помощ!" - си пожелаха духовници и миряни, възрадвани и вдъхновени за предстоящата работа на Божията нива.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещането на еп. ЙоанПосрещането на еп. ЙоанЗа благословение от архиереяВ храма По време на утренятаПо време на утренята Пред вратите на храмаДякон Иван ПетковПо време на утренятаПевцитеПриношенияНачалото на св. ЛитургияНачалото на св. ЛитургияАпостолското четивоСвещенослужителитеЗнеполският епископ ЙоанЗнеполският епископ ЙоанДякон Иван ПетковИк. Пламен Димитров и ставр. ик. Йосиф СеревИк. Пламен Димитров Кметът на града г-н Владимир ДжамбазовПри връчването на юбилейните плакетиВръчването на юбилейните плакети Юбилейните плакети Благодарственото писмо на еп. ЙоанНаградена дарителкаПразничният водосвет"Оставете децата да дохождат при Мене..."Рисунка от изложбатаОткриване на изложбатаЧаст от изложбата на дърворезбаСнимка за споменИзглед от Долня баняХрам „Успение Богородично”, гр. Долна баняХрам „Успение Богородично”, гр. Долна баняХрам „Успение Богородично”, гр. Долна баня
« предишна новинаследваща новина »