ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Манастирът "Св. Теодор Стратилат", край с. Балша тържествено отбеляза храмовия си празник

08 февруари 2019 15:31, Софийска митрополия
Манастирът "Св. Теодор Стратилат", край с. Балша тържествено отбеляза храмовия си празник

На 8 февруари св. Църква отбелязва паметта на св.вмчк Теодор Стратилат и св. прор. Захария Сърповидец. По този повод в манастира "Св. Теодор Стратилат", който се намира в близост до софийското село Балша, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от преосвещения Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участие взеха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. Козма и Дамян“, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ик. Христо Попов, и. д. игумен на манастира, протойерей Георги Янев и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията Негово Преосвещенство се обърна към изпълнилите храма вярващи с пастирско слово за живота на Христовия войн. Като припомни многократното му чудесно изцерение, епископът напомни, че и днес Бог прави чудеса, но според нашата вяра, и призова повече да се вглеждаме в себе си и да се чистим от своите страсти, вместо да гледаме и съдим делата на другите, защото само така ще придобием божествена любов.

„Надеждата не е последна, както битува у нас подобен израз, надеждата е вечна! Тя ни е дадена от Бога за спасение и вечен живот, за покаяние, за духовно издигане и за преодоляване на многото изпитания, които ни заобикалят. Затова нека надеждата, която имаше св. Теодор Стратилат и е пример за вечен живот да гори в сърцата ни и оградени с вяраи любов да вървим по пътя на правдата.

Архиереят поздрави отец Христо и поселниците на св. обител за техните трудове, които полагат за възстановяванетои облагородяването на манастира и пожела и за в бъдеще все така всеотдайно да се трудят за доизграждането на манастирския комплекс и пълното му манастирско благолепие.

По традиция след литургията в двора на манастира бе отслужен празничен водосвет, на който присъстваха много дарители и спомоществователи на манастира. Сред тях бяха и кметът на село Балша, кметът на Нови Искър,и началникът на полицейското управление в района.

Епархийското духовенство и представителите на местната държавна власт се разделиха с пожелание за по-чести срещи и за други съвместни инициативи.

+++

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е разположен в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле. Малко се знае за древната му история, но има сведения, че манастирът е съществувал още през 12 век.

През 1996 г. започва активна възстановителна работа под ръководството на иконом Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в кв. „Надежда”. С помощта на църковното настоятелство и на щедри дарители се възстановява част от великолепието на манастира.

За шест години упорит труд те успяват изцяло да реставрират напълно старата църква и да построят жилищно-административна сграда. Отлята е нова камбана, монтирана в построената за целта камбанария, изграден е нов дърворезбен иконостас, изписани са олтарни икони, изографисани са и стените.

Освещаването на църквата и новата жилищна сграда е извършено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на 8 юни 2003 г., когато Православната църква чества пренасянето на светите мощи на св. вмчк Теодор Стратилат.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmy9ZYiK

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »