ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязахме една година от кончината на дядо Добри

10 февруари 2019 17:07, Софийска митрополия
Отбелязахме една година от кончината на дядо Добри

На 13 февруари се навършва 1 година от кончината на обичния на всички ни Дядо Добри /Добре Димитров Добрев/, известен още като „светецът от Байлово“.

По този повод в съботния ден на 9 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи заупокойна света Литургия в храм "Св. Кирил и Методий" в село Байлово.

Дядо Добри почина на 13 февруари 2018 година, на 103 годишна възраст. Тялото му беше погребано в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" в родното му село Байлово, в близост до малка къщичка, в която прекара последните години на живота си.

В деня, който Църквата е определила да се отдава почит на починалите в с. Байлово, в малки спретнат двор се събраха духовници и множество народ от цяла София, който още приживе бе възлюбил Белобрадия странник.

В заупокойната литургия, заедно с викарния епископ съслужиха протойерей Серафим Янев, енорийски свещеник на Байлово, свещеник Константин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

В началото на литургията бе постиган за „четец и певец“, 16- годишния Йоан Стоянов от Горна Малина, който изрази голямо желание да помага свещениците в енорията.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит по време на литургията бе награден с офикия „иконом“ енорийския свещеник протойерей Серафим Янев. Като го представи пред църковното изпълнение като достоен свещенослужител и ревностен пастир, владиката подаде на отеца дървен кръст оставен като дар на отец Серафим от упокоилия се дядо Добри. Еп. Поликарп му пожела здраве, сили и търпение в духовното свещеническо поприще, за да бъде, както и досега усърден работник на Божията нива и пример за своите енориаши.

За молитвеното настроение на вярващия народ събрал се в Божия дом допринесе прекрасното изпълнение на софийския псалт Методи Стоилов, който бе подпомогнат от децата от неделното училище при храм „Успение Богородично“с. Горна Малина, с преподавател Цвета Маламова.

В края на литургията множество деца и миряни се причестиха с Тялото и Кръвта Господни.

След литургията, в центъра на храма бе отслужена панихида за дядо Добри. С едно сърце и една уста вярващите се помолиха за упокоение на Безсребърника, Просяка на Христос, наричат от мнозина „Светецът от Байлово“.

С пастирско наставление към църковното събрание се обърна еп. Поликарп. Той отправи пожелания и преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит.

След богослужбата, на гроба на дядо Добри бе отслужен трисагий. За сетен път църковното изпълнение каза: „Бог да го прости и всели в селенията на праведните!“

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmAzkKew

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »