ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дванадесетата Седмица на православната книга беше открита

07 септември 2010 10:59, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Седмица на православната книга

В понеделник, 6 септември, в зала "Пленарна" на Община Варна беше открита Седмицата на православната книга.

Дванадесет години проявата е част от културния живот на Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.

Темата на семинара тази година е „Исихастката традиция и съвременният църковен живот”.

Седмицата бе открита от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

С кратко встъпително слово протойерей Василий Шаган представи тазгодишния форум, темата и целта му. Представи също и поканените гости, книгите и мероприятията, които ще се проведат.

Областният управител на гр. Варна г-н Данчо Симеонов приветства присъстващите, като благодари за успешното взаимодействие между двете институции - Църква и власт. Изказа задоволство от проявата и сподели, че преди е присъствал на нея като частно лице, а сега като представител на варненските институции. Събитието бе уважено от представители на общинската и областната администрация, представители на Военноморските сили, генералните консули на Русия и Украйна.

След приветствието на официалните гости вечерта продължи с доклад на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил на тема „Монашеството като форма за запазване на евангелските заповеди и преданието на Църквата”.

Свещеник Йоан Карамихалев от столичния храм "Света София" представи пред присъстващите своята нова книга "Записки по православна християнска етика".

Денят приключи с доклад на д-р Валентин Кожухаров, завеждащ мисионерския отдел на Великотърновска света митрополия.

Доклада на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил можете да видите тук:

 

Снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил и областният управител на гр. Варна г-н Данчо СимеоновСвещеник Йоан Карамихалев Д-р Валентин Кожухаров
« предишна новинаследваща новина »