ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравително слово на Българския патриарх Неофит към митрополит Йоан по случай неговата 50-годишнина

13 февруари 2019 16:37, Българска Патриаршия
Поздравително слово на Българския патриарх Неофит към митрополит Йоан по случай неговата 50-годишнина

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЙОАНЕ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светла и вседушевна радост изпълва сърцата на всички нас, които сме тук днес, за да споделим и съпреживеем заедно с Вас тържеството на Вашия юбилей – на благословената Ви от Бога петдесета годишнина. Влизаме в радостта Ви и засвидетелстваме нашата обич и подкрепа в архипастирското Ви служение и във всички Ваши усилия за доброто на светата ни Църква и духовния напредък на православния ни народ.

В този светъл и празничен ден всички ние благославяме Господа и Му благодарим задето в нужното време е насочил стъпките Ви към монашеския подвиг, укрепвайки Ви със Своята благодат в годините на Вашето служение в светата Църква, на която с много ревност по Божието дело отдадохте и продължавате да отдавате всичките си сили и способности. Всички богати дарби и таланти, с които Всеподателят щедро Ви е дарил и които Вие не оставяте скрити, но – като подражавате на добрите и верни Божии раби умножавате и преумножавате (Мат. 25:14-30) за благото и за всяческото преуспяване на Православната ни църква и на скъпото ни Отечество.

Помним Ваше Високопреосвещенство като смирен монах, подвизаващ се усърдно в иночеството, следвайки с душеспасително и приятно Господу послушание напътствията на своя духовен отец и наставник. Помним Ви и като протосингел, а сетне и като викарий на Софийския митрополит, където Вие отдадохте много сили и енергия, и където, под мъдрото духовно наставничество на приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим, не само израснахте още повече в духовно отношение, но и придобихте богат църковно-административен опит, с който уверено водите поверената Ви епархия към още по-голям духовен възход. Незабравим остава и онзи възторг, с който беше посрещната новината за избирането Ви, в края на 2013 година, за Варненски и Великопреславски митрополит, след тъжната ни раздяла с Вашия достоен предшественик Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Навсякъде, където бяхте определян от Господа и от светата Му Църква за духовно и църковно служение, Вие оставяхте впечатлението за всецяло отдаден на попрището си монах и клирик, който с истинска апостолска ревност и усърдие допринася към общото богочовешко дело, неизменно подражавайки на Пастира на пастирите, Който полагаше душата Си „за овците“ и Който свидетелстваше за Себе Си: „Аз съм добрият пастир; и познавам Моите Си, и Моите Ме познават“ (Иоан 10:14).

Ето защо, Високопреосвещени владико, в деня на изпълването на Вашия юбилей, приемете нашите и на събратята Ви митрополити от Светия Синод на светата ни Църква, всесърдечни молитвени благопожелания за още много и благословени години в крепко здраве и бодър дух, през които да продължите и доразвиете всичко сторено от Вас досега, и още повече да утвърдите светата Варненска и Великопреславска епархия като духовно богат Божи виноград, даващ много плод. Плод, който по думите на Спасителя е „… за вечен живот, за да се радват заедно и сеячът и жетварят“ (Иоан 4:36). И още казва: „С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод, и тогава ще бъдете Мои ученици“ (Иоан 15:8).

Нека Всещедрият и Всемилостив наш Бог бъде с Вас във всяка Ваша стъпка и архипастирско решение и действие за благото и възхода на поверената Ви епархия и на цялата света Православна църква. Всякога да Ви укрепват молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички Божии светии. Вярна Ваша опора в архипастирското Ви служение и занапред ще бъдат всички Ваши събратя – архиереи от Светия Синод, както и клирът и църковното изпълнение на древната и славна Варненска и Великопреславска епархия, която винаги се е радвала на добри и достойни архиереи, духовници и пастири, всеки от които е оставил неизличима диря в живота и в историята на светата ни Църква. Подражавайте им и занапред, със същата приемственост, която показвате и сега, като винаги се вдъхновявате от свидетелството на Псалмопевеца, който и днес ни припомня от страниците на светата Библия, че „… Господ благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата милост“ (Пс. 146:11).

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен юбилей!

За много години, Високопреосвещени владико!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Снимка: Ангел Карадаков

 

 

« предишна новинаследваща новина »