ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)

19 февруари 2019 16:31, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)

На 19 февруари 2019 г. в град Варна бяха отбелязани 146 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва пред паметника на Васил Левски в Алеята на Възраждането в Морската градина. Заедно с Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Богослужението бе украсено от песнопенията на мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично".

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово, в което отбеляза, че когато се вгледаме в личността на Васил Левски, йеродякон Игнатий, ние виждаме, че той е един човек, който посвещава живота си на вярата и приема монашество, но и не само, приема и първата йерархическа степен - йеродяконски чин. „Винаги в говоренето и размисъла за тази личност съществува известната антиномичност, която засяга именно образа на йеродякона и на вярващия монах с образа на народния герой в лицето на Васил Левски. В тази обединеност на вяра и любов към род и родина, и отечество, подкрепена от вярата и любовта към Бога, надделява любовта към родината и желанието за нейното освобождение“, каза митрополитът.

Архиереят допълни, че йеродякон Игнатий е знаел думите на свети апостол Павел за възкресението: "сее се в тление - възкръсва в нетление; сее се в безчестие - възкръсва в слава; сее се в немощ - възкръсва в сила" (1 Кор. 15:42-43) и отбеляза: „Той е познавал Свещеното Писание, той е търсил своето упование не някъде другаде, а в Бога, в светите обители, сред монаси и монахини, неговите братя и сестри, сред Божията благодат“. Митрополит Йоан заяви, че Васил Левски е избрал пътя на подвиг и дръзновение при монашеските си обети и имайки ги в съзнанието си до края на живота си, той пострадал вече за една друга кауза и за друга идея, но надделяването на тази любов не пречи на любовта към Бога и вярата в Него. Негово Високопреосвещенство благопожела йеродякон Игнатий да бъде живия пример на всеки българин, на всеки човек за любов, жертвена готовност, сила, мъжество, смирение, кротост, честност, истина, правда, разбирайки думите, че Бог не е в силата, а в правдата. И най-вече, разбирайки, че всъщност ние не говорим за мъртъв човек, а за жив, защото всички в Господа са живи.

Пред паметника на йеродякона бяха положени венци от името на Варненска и Великопреславска света митрополия, Областната управа, Община Варна, Военноморските сили на Република България, Областната дирекция на МВР, Генералното Консулство на Руската Федерация в гр. Варна, Районните кметове, Начално училище "Васил Левски" и други организации в града. Военният ритуал завърши с тържествен марш пред паметника на големия български революционер.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)Митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (Васил Левски)
« предишна новинаследваща новина »