ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови християните за празника Рождество Богородично

08 септември 2010 22:12, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народ

На 8 септември - Рождество Богородично - в столичния храм „Рождество Богородично”, кв. "Лагера", бе отслужена тържествена св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан и столични духовници. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, който пожела да види изцяло обновения наскоро храм, взе молитвено участие в празничното богослужение.

Подобаващо украсеният с венци и цветя храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл до почете Божията майка и отправи прошения към нея. По време на свещеническото причащение еп. Йоан припомни житиеписанието на праведното семейство Йоаким и Анна - св. родители на Пресвета Дева Мария, като подчерта тяхната пълна преданост на Божията воля и търпението, което са проявили. Архиереят каза още: ”Вече двайсет години Св. Синод на БПЦ не моли, а настоява да бъде въведен предмет вероучение в българското училище за духа и нравственото възпитание на нашите деца. И този празник - рождението на Божията майка - е ясно свидетелство как родителското благочестие и молитви могат да изпросят от Бога благословение за децата. Нашите деца трябва да имат свободата да могат да се запознаят с православната вяра и Христовите истини, да знаят кое добро и кое е зло, що е грях и що е добродетел... Вярата никога не е противоречила на науката, а е подпомагала и давала ориентир... дълг е на родителите да дават този нравствен ориентир на своите деца. Призоваваме всички да бъдете активни в тази проява на Св. Синод и да покажем, че не желаем децата ни да тънат в зло и поквара. Честит и благословен празник и покровът на Божията майка да бъде върху нас!” - завърши архиереят.

В края на литургията Негово Светейшество поздрави вярващите с празника на Богородичното рождение, който св. Църква нарича „Господен ден”, като призова всички да откликнем на призива за радост в тоя ден. Кириархът на Българската църква прикани да не забравяме, че вярата на родителите и молитвата им за децата имат голямо значение и полза. Като поздрави предстоятеля на храма - ставр. ик. Борис Хаджистоянов, храмовото духовенство, г-н Васил Танев - основен дарител на храма, певците, служителите и всички присъстващи с празника, даде своето първосветителско благословение. От своя страна отец Борис благодари на Негово Светейшество и изказа надежда в скоро време Българският патриарх отново да посети храма, който вече да бъде изографисан.

Празникът продължи с водосвет в двора на църквата и бе раздаден корбан, подготвен от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Св. Литургия в храм „Рождество Богородично”, кв. "Лагера"Обновеният храм „Рождество Богородично”, кв. "Лагера"Храмовата иконаДяконът произнася ектенияЕп. Йоан проповядваЕп. Йоан проповядваДякон Иван ПетковВ края на литургиятаНегово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народСвещенослужителитеНегово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народСтавр. ик. Борис Хаджистоянов поднася букет и благодарност на Негово СветейшествоИзпращане на Негово СветейшествоСвещеник Крум Николаев раздава нафораЦелувателна икона на св. БогородицаВодосветътВодосветътХрамовото духовенство извършва празничния водосветНа тръгване от храмаВ двора на храма след богослужението
« предишна новинаследваща новина »