ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан

25 февруари 2019 12:33, Българска Патриаршия
Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан

Днес в старинния столичен храм "Св. София" бе отслужено опелото на Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан, който се престави в Господа на 22 февруари т.г.

Заупокойното богослужение бе водено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха Видинският митрополит Даниил, Мелнишки епископ Герасим, Тивериополски епископ Тихон, Белоградчишки епископ Поликарп, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужението.

Слово за епископ Йоан произнесе Тивериополски епископ Тихон. В него той каза:"Бях в четвърти клас в семинарията, когато дядо Йоан дойде с един доста силен клас. Още от тогава си личеше, че той не е като нас буен младеж, а един дълбоко вярващ и дълбоко смирен човек. Няма да ми се обиждат моите събратя архиереи, но измежду нас той беше и остана най-скромния. Неговият баща се беше погрижил, щото неговите деца да бъдат възпитани в тези добродетели. Той е едно от доказателствата, че много е важно и много е съществено действително още от семейството да обръщаме внимание на децата си как ги възпитаваме и какъв път ще им отворим в бъдещето. Дядо Йоан беше духовен син на епископ Герасим, който беше по онова време наш учител, възпитател и евфимерий и докато беше жив дядо Герасим винаги наставляваше дядо Йоан и което е по-важното дядо Йоан винаги следваше наставленията на дядо Герасим.

Бог беше определил тъй щото да го запази от бурните години, когато чрез разкола се опитваха да разделят и унищожат църквата ни. Той беше по това време специализант в Германия и по наш общ съвет тогава продължи по-дълго време тази специализация. Така че му беше спестено изкушението да бъде грабнат от онези сили, които искаха това - този разкол. Неговият духовен брат блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил настоя в онези времена дядо Йоан да бъде негов викарий. Не толкова може би защото имаше нужда от викарий, колкото искаше да награди неговото благочестие, неговата всеотдайност към Бога и към църквата ни. Защото аз съм свидетел как дядо Йоан всяка божа седмица, всяка събота и неделя взимаше своят не до там нов куфар и тръгваше от Фрайбруг, Германия на 200, 300, 400 км. да пътува някъде, за да служи в някоя българска енория. Там той насади от онези времана, той лично насади усещането у нашите християни, че е необходимо да имат духовна връзка със своя пастир мрез изповедта.

Няма какво да ви убеждавам, че ние малко мъчно ходим с голямо желание и трепет на изповед. Но той беше направил така, че хората го чакаха, за да отидат при него да се изповядат и да чуят блага дума от него. Проповедите му бяха винаги умерени, леки, вдъхновяващи. Може би неговата прекалена скромност го остави да бъде използван само, бих казал, като евфимерий в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и след като почина Варненски и Великопреславски митрополит Кирил той от викариен епископ беше приведен към епископ на разположение. По негово желание отиде в Рилската св. обител, където беше до последно.

Скъпи братя и сестри,

Лично аз, сега в момента, много осъждам себе си, че пропуснах толкова време да поддържам връзката с него. Сигурно и много от вас ще изпитат същото. За това нека в негова памет да бъдем по в желанието си да се се свързваме един с друг, а не когато дойде това време да казваме: Ех, защо аз не направих повече? Защо не му се обаждах? Защо не взимах неговото благословение?

Нека не се забравяме един друг! Нека не живеем разделено! Нека поддържаме връзка един с друг, защото по този начин укрепваме църковния дух - духа на Господа Иисуса Христа в нашата църква. Дядо Йоан, Бог да те прости! Бог със сигурност те очаква в неговите селения. А твоята памет ще бъде вечна в сърцата на всички нас. Бог да го прости!".

Слово на Тивериополски епископ Тихон на опелото на епископ Йоан.

Моменти от опелото на Главиницки епископ Йоан

Биография на Главиницки епископ Йоан

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан Отслужено бе опелото на Главиницкия епископ Йоан
« предишна новинаследваща новина »