ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. Воден

09 септември 2010 10:02, Сливенска митрополия
Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. Воден

На 4 септември Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети село Воден, Боляровска община, за да освети новооткрития там Дом за стари хора. Домът се помещава в основно реконструираната сграда на бившето селско училище. Средствата за построяването на дома са осигурени от социалното министерство. В него са настанени 30 възрастни мъже и жени, предимно от селища в Ямболска област. Те са поставени в отлични условия. Стаите са с по две легла, с баня и тоалетна, както и необходимото битово обзавеждане. За тях се грижи персонал от 15 човека, местни жители. Това събитие стана повод за празник не само за селото, но и за цялата община. Гости бяха депутати, кметове на населени места и много близки на настанените в дома възрастни хора.

След като освети сградата, Негово Високопреосвещенство благослови домуващите в нея и им пожела дълги и спокойни старини. Той подари на Дома иконата на Йерусалимската св. Богородица, както и много духовна литература.

Село Воден се намира на 100 километра югоизточно от Сливен, в крайните югозападни склонове на Странджа планина, в диоцеза на Сливенска епархия. Селото е образувано от сливането на две селища - Дере кьой и Дере махле. Името Воден селището получава през 1925 г. / Указ № 86 от 18. 03. 1925 г./. Има две становища за произхода на името. Първото е, че голяма част от населението са наследници на преселени българи от гр. Воден, Македония, а второто – поради изобилието от извори и наличието на много вода в района на селото.

Воден е най-голямото населено място в региона. В миналото то е наброявало около 2000 жители. През времето, когато се изграждаше ”развитото социалистическо общество” 1/5 от жителите му са се изселили в различни краища на България. Там сега живеят около 400 човека, предимно хора над средна възраст.

Църквата ”Св. Георги” в селото е построена през 1841 година. Тя е величествена трикорабна базилика. В селото няма постоянен свещеник. Християните се обгрижват духовно от свещеника на гр. Болярово. Благодарение на църковното настоятелство и най-вече на кметицата г-жа Елена Анева църквата е в отлично състояние.

В началото на осемдесетте години на миналия век край с. Воден бяха открити основи на голям раннохристиянски манастирски комплекс. Според археолозите това са основи от манастира на основателя на исихазма св. Григорий Синаит, известен като ”Парория”. Знае се, че в този разсадник на исихасткото учение са пребивавали видни представители на християнството от Балканския полуостров като: цариградските патриарси Калист и Филотей, солунският архиепископ Григорий Палама, св. Теодосий Търновски и много други. Основни извори за местонахождението на манастира са житията на св. Григорий Синаит и св. Теодосий Търновски, написани от цариградския патриарх Калист. От тях е известно, че св. Григорий Синаит се заселил в областта ”Парория”, погранична област между България и Византия, където основал своя манастир. Къде се е намирала тази местност, учените все още водят спор. Според едни манастирът се е намирал в Странджа планина, между селата Заберново и Калово, Малкотърновско, където е днешният параклис „Св. Петка”. Други смятат, че това е манастирът ”Св. Живоприемен Източник” край с. Голямо Буково. Трети го намират на връх Бакаджика край Ямбол, където се е намирал древният манастир ”Св. Спас”, опожарен от турците по време на Априлското въстание Четвърти смятат, че откритите останки край с. Воден са на манастира ”Паророя”. Има и непрофесионални местни изследователи, които твърдят например, че манастирът ”Парория” се е намирал в малките Бакаджици, край с. Войника, Ямболско, където са открити останки от манастир ”Св. Георги”, или край с. Устрем, Тополовградско, където са открити останки от древно светилище.

Къде е бил точно прочутият манастир на св. Григорий Синаит, се надяваме да установят учените в обозримо бъдеще.

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. ВоденНегово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. ВоденНегово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. ВоденНегово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. ВоденНегово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. ВоденНегово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. ВоденНегово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети с. Воден
« предишна новинаследваща новина »