ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле

09 септември 2010 16:13, Сливенска митрополия
Празник на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле

Всяка година на 8 септември манастирът ”Рождество Богородично” в с. Кабиле, край гр. Ямбол, става привлекателен център за православните поклонници от цяла Югоизточна България. Божията Майка се тачи особено тържествено в този девически манастир. Стотици, ако не и хиляди поклонници се стичат там, за да почетат Рождеството на светата Дева Мария и да се умият с лековитите води, извиращи от аязмото под основите на манастирския храм. И тази година не направи изключение. Светата Божествена литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с протосингела на митрополията йеромонах Калист, ефимерия ставрофорен иконом Георги Димитров и свещеници от Ямбол и Бургас.

След духовната храна предложена в храма, поклонниците бяха и телесно подкрепени от сестринството на манастира с около 300 литра рибена и боб чорба.

Манастирът ”Рождество Богородично” се намира на 5 км северно от град Ямбол и на 1 км от с. Кабиле. Малък, уютен, целият в зеленина сред полето, той е като оазис – място за утеха на всеки, който търси Бога.

През късната античност (IV-V в.) Кабиле е бил голям религиозен център. По времето на император Константин Велики (IV в.) на това място бил съграден голям манастир. Към манастира имало аязмо и царица Елена пращала хора да й носят от чудодейната вода. Като женски манастир обителта просъществувала до падането на България под турско робство. Свети Патриарх Евтимий минал през светата обител на път към своето заточение в Бачковския манастир.

По време на турското робство манастирът бил опожарен и векове наред на това място царели разруха и запустение. Но споменът за светата вода се предавал през поколенията и останал жив. През 1898 г. Стоян Ганев от с. Извор (днес с. Кабиле), докато си почивал веднъж на нивата, задрямал и насън му се явила облечена в черно жена, която му посочила мястото на извора. Започнал да копае и водата бликнала. Иван Бонев от същото село случайно минавал оттам. От известно време имал болки в очите. Пил от светата вода и станало чудо: веднага почувствал облекчение и оздравял. Оттогава изворчето, наречено аязмо започва да се посещава от много хора, страдащи от различни болести.

През 1918 г. щедри дарители построили малък параклис, около който постепенно се издигнал манастир. Започнало през 1919 г., строителството продължава и до днес.

 

 

Снимки

Празник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в КабилеПразник на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле
« предишна новинаследваща новина »