ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на Задушница

02 март 2019 15:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на Задушница

На 2 март 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - предстоятел на храма и протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Ивалин Славов, протойерей Георги Великов, свещеник Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Множество християни присъстваха на богослуженията в първата Задушница за тази година, която се отслужва в съботата преди Неделя Месопустна. В богослужебното последавание бяха прибавени прошения за всички починали православни духовници и християни.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите и разясни, че тази година Задушница се пада на 2 март, тъй като е част от подготвителните дни преди Великия пост, част от подвижния кръг на дните, които честваме във връзка с Възкресение Христово. „Затова денят е винаги събота, но датата е винаги различна“, отбеляза Архиереят. Той припомни Христовите думи, изречени при възкресението на четвърто дневния Лазар: "Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее" (Ин 11:25). Митрополит Йоан припомни и думите на свети апостол Петър, който казва, че чрез възкресението на Господа нашего Иисуса Христа ние се възраждаме за надежда жива (ср. I Петр. 1:3). „Тоест Възкресението е онова искрено и важно събитие в живота на света, което промени целия свят. И което вдъхна надежда именно да бъде нашата вяра свързана с това, че в Господа всички са живи и че онези, които са починали светата Църква поменува винаги във всяко едно богослужение, всеки един ден във времето на светата Литургия“, допълни Негово Високопреосвещенство.

Малко по-късно през деня митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва при гробовете на приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити Симеон, Йосиф и Кирил на Централни гробища. След това в Катедралния храм бе отслужена обща панихида от храмовото духовенство.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на ЗадушницаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия на Задушница
« предишна новинаследваща новина »