ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия пост

11 март 2019 13:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Сиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия пост

В късния следобед на 10 март 2019 г. и в навечерието на светата Четиридесетница в Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена вечерня с извършване на взаимно опрощаване. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан т.н. сиропустна вечерня бе отслужена от ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на храма и протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Живко Георгиев и протойерей Йордан Найденов - административен секретар при светата митрополия. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

Множество християтни присъстваха на богослужението, искайки и давайки прошка преди началото на Великия пост. Митрополит Йоан се обърна към присъстващите с думите: „В утрешния ден ние встъпваме във великия подвиг на светия пост. С какво и как най-добре трябва да започнем дните на светата Четиридесетница? Светата Църква напътства нас в попрището на поста и покаянието с евангелската заповед за примирение с всички наши братя в Христа Иисуса за опрощаване на всичките им съгрешения, извършени спрямо нас. "Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец" (Мт 6:14) - говори сам Господ в четеното днес евангелие, което бе на светата Литургия - "ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мт 6:15). Ето първото и необходимо условие за нашето примирение с Бога за очистване и оправдание от греховете. Без това всесърдечно примирение с всички, без това погасяване на взаимните огорчения и вражди не трябва пристъпваме към Господа, не трябва да започваме и самото поприще на поста и покаянието. Защо? Защото на първо място Бог не е Бог на безредие, а на мир. Как е възможно да се явим пред лицето Божие като в сърцето си питаем вражда и злоба, като нямаме мир, любов и светли чувства към всички. "Залягайте да имате мир с всички и светост, без която никой няма да види Господа" (Евр. 12:14) - казва апостолът. На второ място, Царството Божие е светло общество на синовете Божии...“.

Негово Високопреосвещенство обърна внимание на мира и отбеляза, че който лишава себе си от това духовно съкровище чрез вражда и злопаметство, той се лишава и от вечното наследие на Царството Божие, което Господ завеща на тези, които Го обичат. „Мирът е благодатен дар на Духа Светаго и затова присъствието му или неговото отсъствие в сърцето на човека свидетелства за това кой обитава в самия човек - Духът ли Божий или дух лукав“, заяви Архиереят.

Митрополит Йоан каза още: „Каква полза ще има от поста, когато ние, строго въздържащи се от телесна храна, със своя гняв и избухливост разяждаме душите и сърцата на своите ближни?... Не само никакъв пост, но и самият мъченически подвиг няма да замени истинската любов към ближния. Тази любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, която не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на всичко се надява, всичко претърпява (ср. I Кор. 13:4-7). Ако ние ще влезем в храма за молитва не с примирени сърца, то какво ще чуем от Господа? "Кога стоите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, та и Небесният ви Отец да прости вам прегрешенията ви" (Мк 11:25)... Който иска разкаянието му да бъде прието от Бога като благопориятна жертва, той е длъжен не само да прости съгрешенията на своя ближен от цялото си сърце, но трябва да се постарае да разположи и своя ближен към такова прощение, да го направи от свой враг свой брат, единодушен и единомислен с него“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благопожела на всички: „Нека да простим на всички от цялото си сърце и с примирение да встъпим в попрището на поста, като изпросваме от Господа прошка за нашите съгрешения. При това и да не забравяме думите на свети апостол Павел: "Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци" (Рим. 12:18) "и Бог на мира и любовта ще бъде с всички вас" (II Кор. 13:11)“.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Сиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия постСиропустна вечерня и чин на взаимно опрощение в навечерието на Великия пост
« предишна новинаследваща новина »