ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“

11 март 2019 14:35, Ловчанска митрополия
Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“

И тази година множество клирици и миряни изпълниха Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“ за празника на светата обител. Светата литургия бе оглавена от епархийския архиерей Ловчански митрополит Гавриил, в съслужение с Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир „Св. вмчк Георги“ и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и други свещенослужители.

В проповедта си митрополит Гавриил поздрави присъстващите на празника на светата девическата обител. Той изтъкна, че вече 18 века светите Четиридесет мъченици са особено почитани и обичани в целия православен свят. Владиката припомни накратко за техния свят подвиг и как те чрез своето мъченичество са останали верни до смърт на Господ Иисус Христос и са заслужили нетленни венци. Архиереят каза, че както днес е прието в редица страни на света да се дават всички права на децата и никакви задължения, то такива деца като пораснат едва ли ще могат да се уподобят на св. Четиридесет мъченици. И както на светите мъченици преди страданията са им предлагали огромни богатства, слава, награди, ако днес младите се възпитават в консуматорски дух, дали биха могли да останат верни на Господ и на истината? Колкото и както и да живее човек на този свят, но вечността е пред него – и тя няма край. Митрополит Гавриил призова за запазване на християнското семейство, което да възпитава децата в православна вяра, мъжество, трудолюбие, та да бъдат изпълнени с любов към Бога и към хората. Тогава те ще пазят своята съвест чиста и когато в живота им се наложи да останат верни на Господ и на хората, те ще са в състояние да претърпят изпитания и трудности и ще могат да заслужат и тук на земята Божията благодат, а в другия живот вечната радост, където сега са светите Четиридесет мъченици.

След светата Литургия в манастирския двор бе отслужен водосвет и раздаден курбан.

 

 

Снимки

Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“Празник във Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“
« предишна новинаследваща новина »