ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Роженската света обител

10 септември 2010 19:49, Неврокопска митрополия
Роженският манастир

На 8 септември, когато светата ни Православна църква чества Рождеството на Пресветата наша Владичица Богородица, Роженската света обител отбеляза своя храмов празник.

Светата божествена Литургия бе отслужена от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение с архимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир „Св. вмчк Георги”, йеромонах Гавраил - епитроп на светата обител и йеродякон Атанасий, свещеници от Солун и епархията.

Светата богослужба бе молитвено озвучена от хор за византийска музика „Йоасаф Дионисиатис” от гр. Серес и неврокопския епархийски хор „Неофит Рилски” с диригент г-н Йоанис Папахронис, което засили у вярващите усещането за вселенския характер на светото Православие.

Стотици вярващи от всички краища на страната и гости от съседна Гърция и други православни страни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка – "Портаитиса" (Вратарница) - около манастирската църква и отслужения водосвет, поклониха се на светинята и получиха благословението на Неврокопския митрополит.

Роженският манастир е един от най-обичаните български манастири. Тази света обител е отражение на живота, културата, архитектурата, творческия гений и стремежа на православния български дух към Бога.

Точни данни за основаването на манастира липсват. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 година. По време на управлението на деспот Алекси Слав, губернатор на региона при царуването на цар Калоян (1197-1207) и негов племенник, манастирът е обогатен с няколко нови сгради. Косвени данни за онова време черпим от приписката към гръцки ръкопис от XIII в., богато украсен с миниатюри, в която се казва, че книгата е принадлежала на манастира, намиращ се над Мелник. Най-ранното сведение, в което манастирът се споменава със сегашното си име, се съдържа в ръкопис от 1551 г., днес в ръкописната сбирка на Великата лавра на Атон, написан от тогавашния игумен на манастира "Богородица Розинотиса" (т.е. Роженска) - йеромонах Козма. Първоначалният манастирски комплекс вероятно е претърпял сериозни разрушения. Смята се, че през 17 век е бил опожарен, но е възстановен в началото на 18 век с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Манастирът достига своя апогей през 19 век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Още от началото на своето съществуване манастирът е бил ставропигиален - т. е. независим от местния мелнишки митрополит, а подчинен само на Вселенския патриарх - привилегия, с която се ползват само най-значителните обители в православния свят. По време на турското робство попада под гръцко влияние. Превърнат е в метох на Иверския светогорски манастир, но от 1912 г. отново става български. Спорът за собствеността над тази обител се решава едва през 1921 г. от арбитражния съд в Хага, където правата се отстъпват на България.

Днес Роженският манастир е добре поддържан и е отворен за посетители от 8,00 до 18,00 часа. Игумен на Роженския манастир е архимандрит Серафим (Динков), под чиито грижи манастирът възвръща благолепния си вид и понастоящем е една от духовните перли на Неврокопска епархия.

Видео от празника на адрес:

You need to install, upgrade or enable your Flash Player

Текст и снимки: Православен информационен център, Неврокопска св. Митрополия

Снимки

ВодосветВярващите
« предишна новинаследваща новина »