ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция бе проведена в София

10 септември 2010 21:29, Софийска митрополия
В началото на свещеническата конференция

На 10 септември в салона на Софийската света митрополия се проведе свещеническа конференция. Духовници от цялата богохранима Софийска епархия: архиерейски наместници, предстоятели на храмове, игумени на манастири и енорийски свещеници, се събраха, за да получат напътствия от епархийското ръководство.

Конференцията бе открита с изпълнение на тропара на Петдесeтница, след което Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, представи реда и актуалните въпроси, които ще се бъдат предмет на обсъждане и разяснение на конференцията.

По традиция в началото на всяка конференция се представя тема, този път подготвена от софийския викарий. По темата „Вяра и живот” епископът представи разсъждения върху днешната съвременост, в която живеем и в която трябва да отстояваме нашите църковни позиции.

Три основни въпроса бяха обсъдени на тази първа през настоящата църковна година свещеническа конференция на софийските духовници.

Първият бе разяснение на организацията за подготовката на Националното литийно шествие „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”, което ще се проведе по решение Светия Синод на БПЦ в София на 24 септември т.г. Бяха уточнени конкретните стъпки при подготовката за шествието и определени координатори в духовните околии. За столичното духовенство това са: протойерей Александър Георгиев - предстоятел на храм „ Св. Кирил и Методий”, ик. Ангел Ангелов - предстоятел на храм ”Света София”, и ставр. ик. Мина Минчев - предстоятел на храм „Св. Неделя”.

На второ място, Знеполският еп. Йоан оповести решението на Светия Синод на БПЦ и Софийския епархийски съвет, което гласи: "Всички храмове и манастири, които са юридически лица, съгласно устава на БПЦ да се регистрират с деветцифрен номер в регистър „Булстат” в Сметната палата". Посочени бяха начините, по които това да се направи с оглед на конкретното (юридическо) състояние на епархийските центрове, храмове и манастири.

На трето място, бе разгледан доклад, подготвен от енорийския свещеник в гр. Горна Малина Серафим Янев. Той докладва като участник в семинара, проведен в Рилската св. обител с цел да се разяснят на местните поделения на БПЦ възможностите за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ за ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение, по Мярка "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз.

Йеромонах Никанор (от Гигинския манастир), член на сформираната през месец февруари т.г. Работна група към Св. Синод за подпомагане кандидатстването на местните поделения на БПЦ по Европейските програми, представи програмата на Министерството на регионалнато развитие и благоустройство за селските райони и предоставените възможности на храмовете в селата за кандидатстване за финансиране.

Особено впечатляващо бе посещението на конференцията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който дойде да поздрави софийското духовенство, веднага след приема му на архиепископа на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор и Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, гости на Седмицата на православната книга в гр. Варна.

„Успех в предстоящата работа и добри резултати” - пожела първойерархът на Бъргарската църква и благослови църковното събрание.

Конференцията бе закрита с уточнена среща за 23 септември в 10, 30 ч. в салона на Софийската св. митрополия и пожелание за ежемесечни събрания на всяко десето число от месеца.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Свещеническа конференция в София  Знеполският епископ Йоан чете докладНегово Светейшество патриарх Максим благославя свещеническата конференцияНегово Светейшество патриарх Максим поздравява свещеницитеНегово Светейшество патриарх Максим поздравява свещеницитеЙеромонах Никанор разяснява за проекти, финансирани от Европейския съюзЙеромонах Никанор разяснява за проекти, финансирани от Европейския съюзОтец Серафим Янев споделя своя опит за подготвянето на проекти
« предишна новинаследваща новина »