ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия за празника на св. Теодор Тирон

16 март 2019 15:23, Софийска митрополия
Архиерейска литургия за празника на св.Теодор Тирон

В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота.

На 16 март, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ по традиция бе отслужена първо ранна св. Литургия, а по-късно на централния св. Престол бе отслужена архиерейска литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него бяха архиманридрит Василий, протосингел на Софийска епархия, храмови свещеници и гости, дякони.

Преди началото на литургията бяха постиргани за четци и свещеносци благоговейните мъже Милуш и Тодор, които отдавна желаеха на помагат на свещенослужителите.

По време на св. Литургия за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Асен Иванов Каньов, на който му бе дадено името Арсений.

Новият свещеник е роден през 1987г. в гр. Самоков. Основно и средно-техническо образование придобива в родния си град. През 2006г. започва обучението си в Богословси факултет на Софийски университет и се дипломира като "бакалавър" през 2010г. На следваща година придобива и магистърска степен по богословие. От 2010г. е постриган за иподякон и помага на духовниците при храм " Св. Наум Охридски". Работи като възпитател в Софийската духовна семинария и е приет за докторант в катедрата по "Историческо и систематическо богословие" в БФ. Ръкоположен е за дякон на 21 август 2018г.

Владиката му пожела пред църковното изпълнение да бъде достоен духовник, който да полага голямо старание и ревност при изпълнението на свещеническите му обязаности.

По време на свещеническото причастяване празнично слово за Тодоровден прочете свещеник Георги Черганов.

Поради големия брой желаещи да приемат Христовите Тайни, християните бяха причастявани на три места в храма - пред централния, северния и южния престол. Архиереят благопожела всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а светите Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmwCS2aG

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »