ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови свещеник и йеродякон на Софийска епархия

12 септември 2010 17:22, Софийска митрополия
Еп. Йоан представя новия йеродякон на църковното изпълнение

В неделния ден – 12 септември, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В богослужбата взеха участие ставр. ик. Мина Минчев - председател на църковното настоятелство, ставр. ик. Костадин Янчин от храмовото духовенство и др. духовници, чийто богослужебен стаж преминава в митрополитския храм. По време на св. Литургия бе ръкоположен за свещеник дякон Захарий Стефанов Димитров.

Новият свещенослужител е завършил Математическата гимназия в родния си град Русе, след което Биологическия факултет на СУ, специалност „Биотехнологии”. Второ висше образование придобива в Богословския факултет на СУ със степен "бакалавър", след което е завършил и магистратура по класическа филология в СУ.

Епископ Йоан в напътствието си към новия йерей припомни думите на св. Йоан Златоуст, който казва, че най-отговорното служение в Църквата е свещеническото. ”От днес вие ще преминавате през Царските двери и често ще се причастявате със св. Тайни, което изисква по-отговорна и усърдна подготовка: молитвена, духовна и телесна... Безбедно служение на Божията нива с кротост, смирение и послушание!” - му пожела еп. Йоан.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на неделната св. Литургия бе възведен в дяконски чин монах Рафаил. Новият йеродякон е постриган за монах преди повече от две години в семинарския храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец”. През последните месеци бе във Видинска епархия, но с благословение преминава на послушание в Софийска епархия - в манастира „Св. Николай”, с. Кладница, където ще остане да се подвизава и да обгрижва обителта. „Благопожелавам Бог да ви дава търпение, кротост, желание към духовно чтение и по мярката на силите ви следване на монашеския подвиг, за да бъдете полезен както за светата обител, така и за човеците, които ще се обръщат към вас за духовна подкрепа” – му благопожела софийският викарий.

Богослужебният стаж на свещеник Захарий Димитров и йеродякон Рафаил ще премине в митрополитската катедрала” Св. Неделя”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

По време на Херувимската песенПри изпълнението на Херувимската песенВеликият входВеликият входСтавроф. ик. Костадин Янчин от храмовото духовенствоДякон Захарий се подготвя за приемане на свещенически чин В олтараДякон Захарий се подготвя за приемане на свещенически чинЕп. Йоан ръкополага дякон Захарий"Достоен!"Монах Рафаил (по средата)Монах Рафаил се подготвя за приемане на дяконски чинРъкоположение на монах Рафаил"Достоен!""Достоен!""Със страх Божий..."Йеродякон РафаилНовите свещеник и йеродякон на Софийска епархияЕп. Йоан проповядваБогомолци
« предишна новинаследваща новина »