ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"

18 март 2019 19:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"

На 16 март 2019 г. - Тодорова събота, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Златоустовата света Литургия в храм "Света Петка" в съслужение със ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Живко Георгиев, свещениците Стойко Найденов и Койчо Георгиев. Песнопенията на утренята бяха изпълнени от сборна група с диригент Тодор Тодоров, а светата Литургия бе песенно украсена от хора при храма с диригент Димитрина Хинева.

Преди християните да пристъпят към Тайнството Евхаристия митрополит Йоан произнесе проповед, в която заяви: „Днес е Тодоровден, първата събота на Великия пост, която винаги в светата Четиридесетница се посвещава на светия славен великомъченик Теодор Тирон, който си има своята памет на 17 февруари. Но в периодното честване, във властването на богослужебната книга Постен триод, съботата е посветена на него поради онова чудо, което се извърши след неговата смърт, разбира се, когато Юлиан Отстъпник искаше да възвърне езическата система, искаше да оскверни християните в първата седмица на Великия пост като заръча да поръсят с идоложертвена кръв всички храни на пазарите, които се продават“.

Негово Високопреосвещенство каза, че още в първия ден на светата Четиридесетница, т. нар. чисти понеделник и в цялото последование, което ние четем в богослуженията, се прокарва една особена нишка, която е свързана с подготовката ни към приемането и встъпването в Тайнството Евхаристия и огласи слово, което е свързано именно с отговорността за пристъпването към светото Причащение: „Сега се ражда в нашите сърца утешителният глас на въплътилия се Бог Слово: "Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него" (Ин 6:56). Сега ние усещаме изпълнението на този глас реално. Трябва да вникнем в нашето достойнство и да разберем, че всеки от нас е съсъд на Божественото тайнство, всеки от нас е храм, който Синът Божий с предвечния Свой Отец и поклоняемия Дух тайнствено и заедно същностно обитава. Вие вече не сте свои, вие сте Божии. Свети апостол Павел ни убеждава: "вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии" (I Кор. 6:20). Това е вашата слава, това е вашето богатство. "Тази ваша праведност нима ще пребъде с вас само до това време, докато вие сте в храма или за кратко след излизането от дома Господен?" - този въпрос ни задава свети Игнатий Брянчанинов. Нима вие отново ще се предадете на тленните си дела? Нима Иисус, Който влезе със светите Тайни в нашите сърца, ни принуждава да се отклоним от тях заради множеството помисли, намерения, думи, греховни дела, които ние допускаме в себе си? Съвсем не. Да не се извършва тази жалостна измяна на Спасителя, това е предателство към Спасителя. Нека нашите тела да пребъдат като храмове Божии, да служим на Вселилия се в нас Господ и старателно да изпълняваме Неговите заповеди, и Той ще пребъде с нас. Който пази заповедите Му, пребивава в Него и Той в него. А че Той пребъдва в нас, узнаваме по Духа, Който ни е дал, свидетелства свети апостол и евангелист Йоан Богослов. Господ да съхрани нашия земен живот от всяко препъване и да ни доведе до пристанището на блажената вечност“.

В спомен на запазването на християните от вкусването на храна, поръсена с кръв от идолски жертви и по повелята на свети Теодор Тирон, в края на светата Литургия митрополит Йоан освети подготвеното коливо (пшеница с мед).

Храм "Света Петка" се сдоби с одежда, почивала на светите мощи на света преподобна Параскева-Петка Епиватска, дарена с благословението на Негово Високопреосвещенство Теофан, архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан показа документа, който свидетелства за това радостно събитие.

Църковното настоятелство при храма е с нов председател в лицето на протойерей Живко Георгиев. Архиереят благодари на досегашния предстоятел ставрофорен иконом Цветан Флоров за всеотдайния му труд и благопожела Бог да му дарува крепко здраве, дългоденствие, духовни сили и благодатни плодове в пастирското служение, както и Божията благодатна помощ да съдейства при вършенето на всяко добро дело. Митрополит Йоан се обърна и към протойерей Живко Георгиев с благопожелание за успех.

Архиереят поздрави всички именници и причастници, пожелавайки им сърдечна и искрена молитвеност.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"Архиерейска света Литургия и пренасяне одеждата на преподобна Параскева-Петка Епиватска в храм "Св. Петка"
« предишна новинаследваща новина »