ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка и полагане основния камък на храм в кюстендилското село Николичевци

12 септември 2010 20:08, Софийска митрополия
Полагане основния камък на храм в с. Николичевци

На 12 септември, неделя, бе положен основен камък на храм в кюстендилското село Николичевци. Новият храм в Кюстендилска духовна околия ще бъде посветен на Възнесение Господне.

Чинопоследованието бе извършено от протосингела на Софийска св. митрополия архимандрит Григорий, заедно с ик. Венцислав Шияков - архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, отец Стефан - определен за енорийски свещеник, и дякон Любомир Стоянов.

На събитието присъстваха кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, кметицата на селото г-жа Спаска Методиева, общински служители и много жители на селото.

След извършването на водосвет бе положен първият камък в основите на бъдещия храм. Съгласно традицията, до камъка бе поставена стъкленица, а в нея - специален свитък с имената на ктиторите и дарителите на новия храм.

Досега в селото не е имало църква. Това е накарало жителите му да проведат общоселско събрание и да изберат църковно настоятелство, както и име на храма. И тъй като над кюстендилското село Николичевци има местност Спасовица, решили да го нарекат „Възнесение Господне”. Храмът ще бъде разположен в непосредствена близост до кметството и ще заема площ от 63 кв. метра. Одобрен е архитектурният проект, който е изготвен и дарен от архитект Очипалска. Около 200 000 лв. са необходими за построяването на храма и вече е започнало събиране на дарения от страна на жителите в селото, които се надяват на финансова подкрепа от Дирекцията на вероизповеданията към МС и от Софийската митрополия.

Текст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архимандрит ГригорийПърва копка на храм в с. НиколичевциАрхимандрит Григорий полага основния камъкПолагането на основния камък на храм в с. НиколичевциНаписване на имената Полагане на стъкленицата Положен е основният камък на храмаВсички, от мало до голямо, с интерес наблюдаваха първата копкаАрхим. Григорий поръсва присъстващите християни за здраве
« предишна новинаследваща новина »