ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит отслужи литургия за Благовещение

25 март 2019 22:58, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит отслужи литургия за Благовещение

"Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност:

Синът Божи става Син на Дева и Гавриил благовества благодатта;

затова и ние с него да извикаме към Богородица:

Радвай се благодатна, Господ е с тебе“ – пее днес Църквата в тропара на Благовещение.

На 25 март тържествено отбелязваме деня на Благата вест – празникът Благовещение. По този повод Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави св. Литургия в столичния старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия“. Този ден, древният храм чества като храмов празник, тъй като на иконостаса е поставена икона, с изображение на Божията Премъдрост - Второто лице на Светата Троица – Бог-Слово, т.е. Иисус Христос в образа на младенец, Който идва да заживее сред нас, след възвестяването на архангел Гавриил.

В празничната богослужба заедно със Светейшия владика взеха участие Техни Преосвещенства: Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С тях съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, ставр. иконом Ангел Ангелов,предстоятел на храма-домакин, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и шестима дякони, ръководени от доц. д-р Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийски университет.

В деня, който според църковния календар се смята за начало на пролетта и се почита като ден на жената християнка, старинният храм бе изпълнен с богомолци, сред които се отличаваха цели семейства. С цвете в ръка мнозина пристъпваха към празничната икона, която изобразява благовестието на архангел Гавриил на св. Дева, за да я украсят, и така да покажат своята почит и благодарност към Божията Майка.

По време на литургията за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Тома / Трайче/ Попов, който точно преди една година в храм "Св. София" прие дяконско ръкоположение.

Новият свещенослужител на Софийска епархия е роден през 1987 г. в гр. Щип, Република Македония. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2006 г., след което и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ / 2010 г./. От 2006 г. е клиросен певец в храм „Св. София“, а от 2010 г. подпомага певницата в храм „Св. Илия“ в ж.к. „Дружба“. През последните три години, работи като възпитател в СДС „Св. Йоан Рилски“, до момента, когато е ръкоположен за дякон, на 25 март 2018г. За духовното си служение си той получи и ново име – Тома.

Преди да възложи ръцете си върху главата му, еп. Поликарп го настави къкъв свещенослужител трябва да бъде и как достойно да изпълнява своите свещенически задължения.

В края на св. Литургия, Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит се обърна към присъстващите с архипастирско слово, в което говори за богоизбраничеството на св. Богородица. В него той каза още:

"Благословен и препрославен да бъде Денят на светото и божествено Благовещение Богородично, когато „… цялото творение се радва, защото се развързва клетвата над праотеца!“ (Седален, гл. 3).

В този ден Църквата обръща особено внимание и на жената-християнка, на всички онези сред нас, които, следвайки примера на Пресвета Богородица, неизменно пазят в сърцата си нейния образ и жертвено отдават живота си за осъществяването на Божията воля в света. Прекланяме се пред всекидневния им подвиг, и призоваваме над всички тях Божието благословение, изразявайки дълбока признателност за ревността и усърдието им в богочовешкото дело на спасението. По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и винаги Дева Богородица Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!"- завърши словото си патриарх Неофит.

В края на св. богослужба патриарх Неофит поздрави всички, които приеха светите тайни и всички празнуващи този светъл празник. Като пожела винаги да пребъдваме под покрова на Божията Майка, българският първойерарх даде своя първосветителски благослов.

С тържествено многолетствие завърши празничното богослужение в чест на Благовещение, след което богомолците получиха лично благословение от Негово Светейшество, а новият свещеник Тома раздаде нафора.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://www.flickr.com/gp/154308224@N03/MH173v

Текст и снимки: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »