ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на Одрин

26 март 2019 15:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Тържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на Одрин

На 26 март 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва при отбелязването на Деня на Тракия и изпълването на 106 години от превземането на Одрин по време на Балканската война 1912-1913 година.

Поклонението се проведе пред Арката на Осми приморски пехотен полк в град Варна, с военен ритуал и тържествено поднасяне на венци и цветя. Сред официалните лица бяха г-жа Цвета Караянчева - председател на Народното събрание на Република България, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, г-н Стоян Пасев - областен управител на Варненска област, контраадмирал Митко Петев – главнокомандващ на Военноморските сили на Република България, г-н Тодор Балабанов - председател на Общински съвет Варна, г-жа Румяна Вълчева – председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ – Варна, народни представители, районни кметове и представители на отделни институции и дипломатически мисии у нас.

Митрополит Йоан поизнесе слово, в което поздрави всички присъстващи и заяви, че днес почитаме св. архангел Гавриил, небесният посланик към Божията Майка. Във вчерашния ден - 25 март отбелязахме Благовещение. Благата вест, която донесе надежда на целия свят идването на Спасителя Христос. На този ден ние имаме и друго тържество – Денят на Тракия, който се чества вече тринадесета година и 106 години от Одринската епопея. Всички тези исторически събития са свързани с нашето войнство. Но Христос, когато дойде в света, първо каза „покайте се и вярвайте в Евангелието“ (Марк 1:15), но каза и „мир ви оставям; Моя мир ви давам.“ (Иоан 14:27) До колко тези думи бяха възприети, се вижда от това, че войни имаше преди Христос, войни има и днес. Колкото повече мирът се утвърждава като върховно благо на един народ и на една държава и този мир почива на тази христоцентрична основа, толкова повече и радостта и всичко онова, което наричаме благочестие и щастие в Христос, може да се усети в живота на свободния, мирен човек. Нашето войнство е величаво в своя подвиг да отстоява интереса на нашата Родина. Това, което говори генерел Георги Вазов, е че именно българското войнство покри и нашата страна със слава и нашата армия с лаврови венци.

Бог да дава разум със своята благодат на тези, които са управници, на тези които са вестители на духовния живот и на българското войнство, за да можем винаги да бъдем в обединение и да изживяваме всичко онова, което има да дойде. Честит празник. Божието благословение и Неговата милост да бъдат с всички нас.

Бог да прости всички български войни, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето Отечество.

 

 

Снимки

Тържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на ОдринТържествено честване на Деня на Тракия в град Варна и 106 години от превземането на Одрин
« предишна новинаследваща новина »