ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстовден в гр. Русе

14 септември 2010 12:36, Русенска митрополия
Кръстовден в Русе

На 14 септември, Кръстовден, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. В богослужението взеха участие архим. Виктор (Мутафов) и митрополитският дякон.

В края на Великото славословие от последованието на утринното богослужение, при пеене на „Светий Боже” свещенослужителите пренесоха св. кръст от св. престол в центъра на храма. При пеене на „Господи, помилуй” архим. Виктор извърши земни поклони, а дяконът възгласяше отредените за целта специални прошения. По време на стихирата: „Дойдете, верни, да се поклоним на животворящото дърво”, свещенослужителите и православните християни се поклониха на св. Кръст.

След причастяването на духовниците в св. олтар проповед за празника прочете архим. Виктор. Той запозна множеството християни с историята на намирането на Христовия кръст през 326 г. от св. царица Елена, майката на св. равноапостолен цар Константин Велики, заедно с тогавашния Йерусалимски патриарх Макарий на Голгота.

След края на светата Литургия преосвещеният епископ Яков поздрави вярващите по случай Кръстовден. Той каза, че както Христовият кръст има вертикално и хоризонтално рамо, така и ние всички трябва да общуваме помежду си в духа на християнските добродетели, но също така трябва да общуваме и с Бога чрез молитва. Православният християнин трябва при всяка нужда да призовава своя Творец на помощ и да осенява благоговейно тялото си с кръстния знак.

„На Твоя Кръст се покланяме, Владико,

и Твоето свято Възкресение славим!”

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Кръстовден в РусеВелик вход
« предишна новинаследваща новина »