ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение във Варна за Кръстовден

15 септември 2010 12:15, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен

На 14 септември - празника Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен (Кръстовден), Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм на гр. Варна „Св. Успение Богородично”, в съслужение с храмовото духовенство.

В края на Великото славословие от утринното богослужение, когато се пее „Светий Боже”, свещенослужителите пренесоха св. кръст от св. престол в центъра на храма, където му се поклониха и по време на цялата служба имаше хора, които изчакваха своя ред, за да отдадат почит на Кръста.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство изтъкна, че ние невинаги си обясняваме събитията в нашия живот, но Господ ни ги изпраща когато трябва, както трябва и ако трябва. След това митрополитът разказа историята на празника и благослови присъстващите, като им пожела всеки да носи достойно своя кръст в служението си на Бога.

Да си припомним песнопенията на празника и неговата история.

Тропар, глас 1:

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови наследството Си, дарувай победи над противниците и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследство.

Кондак, глас 4:

Вознесыйся на крест волею, тезоименитому твоему новому жительству,

щедроты Твоя даруй, Христе Боже:

возвесели силою Твоею благоверного императора нашего,

победы дая ему на сопостаты,

пособие имущу твое оружие мира, непобедимую победу.

Величание:

Величаем Тя, Живодавче Христе,

и чтим Крест Твой Святый,

имже нас спасл еси от работы вражия.

Светата Православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Според Преданието, след като бил разпнат Христос, по тогавашен обичай, оръжието за наказание от тоя вид - кръстното дърво, се заривало в земята на самото място, където е изпълнена присъдата. Поради тази причина на Голгота бил заровен кръстът на Спасителя и тези на разпнатите с Него двама разбойници. След време на Голгота по заповед на император Адриан построили езически храм и мястото на разпятието било заличено.

Празникът Въздвижение е установен във връзка със следните свещени събития в историята на Христовата църква:

Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики

През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на император Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, император Константин видял на небето сияен кръст с надпис под него: "С това ще победиш". Вечерта Сам Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на Максентий и влязъл тържествено в Рим.

Намирането на светия Кръст на Голгота

Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия Кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 година. На същото място наредила да се построи Божий храм "Въздвижение". Разбрали кой е Господният, когато го допрели до мъртвеца, на чиято процесия присъствали, и той оживял.

Текст и снимки: Мария Стойкова

Снимки

Въздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст Господен
« предишна новинаследваща новина »