ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велика вечерня с беседа за св. Йоан Лествичник се състоя в храм "Св. вмца Неделя"

07 април 2019 19:45, Софийска митрополия
Велика вечерня с беседа за св. Йоан Лествичник се състоя в храм "Св. вмца Неделя"

На 7 април, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена четвърта велика вечерня в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Великата вечерня бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство и протойерей д-р Сава Кокудев.

След тържествената вечерня със състоя плануваната трета духовна лекция по време на Великия пост, която тематично бе свързана с Четвъртата неделя на Великия пост, която е посветена на св. Йоан Лествичник.

Тя бе представена от протойерей д-р Сава Кокудев, преподавател в Богословски факултет и ефимерий на академичния параклис. Той запозна десетките присъстващи с оскъдните сведения за житейския път на св. Йоан Лествичник и представи неговото творение - Лествица, в която е събран целият духовен опит на човечеството. Тя открива връзката между земята и небето, между монашеството и светския живот. В това творение на св. Йоан е представен центърът на духовния живот, който е покаяние и преображение на душата. Отецът говори за времето на Великия пост, което започва с подготвителните недели, от падението на Адам и Ева и достига да края на поста, който свършва с радостта на Възкресението.

"Св. Йоан Лествичник очертава три пътя за духовно усъвършенстване. Първият е този, по който тръгват отшелниците, вторият е този, по който поемат онези,се отдават на безмълвно съжителство в малко църковно общество, и трети, които избират манастирската общност..."

След богослужението и беседата, епископ Поликарп поздрави отец Сава за духовната и полезна беседа и му пожела здраве и духовни сили, за да може още по- усърдно да проповядва, учи и наставлява християните и бъде радост на Църквата.

Следващата Велика вечерня в митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“ с беседа ще бъде на 14 април от 17:00 ч.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmCEuSyN

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »