ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село Българево

08 април 2019 17:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Обновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село Българево

На 7 април 2019 г. - 4 Неделя на Великия пост - Преподобен Йоан Лествичник, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши чина за обновяване на храм и отслужи света Литургия в храм "Свети Архангел Михаил", село Българево. В богослужбата взеха участие председателят на църковното настоятелство при храма иконом Георги Петков, иконом Василий Селемет и протойерей Пламен Максимов.

Църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно празничната служба, на която присъстваха множество жители на селото. Сред присъстващите бяха председателят на Общински съвет - Каварна г-н Красимир Кръстев и кметът на село Българево г-н Георги Янев.

Архиереят и духовниците извършиха чина на обновление на храм с полагане на свети антиминс и облякоха светия престол с приготвените долна (срачица (риза) - покривка от бял ленен или памучен плат) и горна (индития - направена от по-дебел, цветен плат) покривка. Те поставиха църковните съсъди и утвари, освен дискоса, на който се поставя светия антиминс и се прави лития около храма. Посветеният на светия Архистратиг храм е претърпял основен ремонт, с който е облагородено вътрешното и външното му пространство. Ремонтната дейност включва вътрешно измазване и поставяне на нова подова настилка, дворът е изцяло облагороден.

Преди началото на светата Василиева Литургия в първото стъпало на свещенството бе постриган новият църковен четец, певец и свещоносец Павел.

Негово Високопреосвещенство се обърна към всички спомогнали за облагородяването на храма, построен в началото на XX-ти век и каза, че свети Архангел Михаил е онзи, който винаги стои близко до Бога. Архиереят заяви, че той е ходател за всички ни, избавя ни от смърт и ни защитава в тежките обстоятелства в живота. Митрополит Йоан отбеляза: „Имаме един особен период в живота на светата Църква - времето на Великия пост. Едно време благоприятно, красиво, изключително различно от всекидневното богослужение, защото и в реда на богослужението, и в одеждите на храма, и в цялостното присъствие и изпълнение в тези дни на отделните песнопения, виждаме изключителна разлика, но това е една много красива част от богослужебния ни живот в светата Църква“.

Митрополит Йоан припомни изминалите и предстоящите Недели на светата Четиридесетница. В словото му прозвучаха думите: „Нашият духовен живот има цел и той е спасението на човека. Но спасението на човека не е само по силите му. То е свързано с човешкото старание, но е свързано и с благодатта Божия. Именно тази благодат, която съдейства и лекува нашите немощи и недостатъци. Онзи дар Божий, който ние получаваме най-вече в светите Тайнства и във всяка една света Литургия, която извършваме“. Четвъртата Неделя на Великия пост е посветена на свети Йоан Лествичник, за когото Архиереят заяви, че трудът му, известен с името Лествица, е съставен от 30 глави или 30 степени за възхождане към съвършенството, като изобразява всяко едно стъпало, което всеки един християнин трябва да изпълнява в своя живот с желание да достигне съвършенство. „Или което казва свети апостол Павел - вие сте съграждани на светиите и свои на Бога (ср. Ефес. 2:19). Тоест това е дълг и монашески, но това е дълг и общохристиянски, така че никой не е лишен от тази възможност и това е дълга на всеки един християнин“, допълни той.

Архиереят отбеляза, че четенето на произведението на светеца не става бързо, то е плод на целия живот на човека. „Защото всяко едно изречение, всяка една мисъл там свидетелства за голяма духовна проникновеност и най-вече изпитан духовен живот. Ние ще видим, че свети Йоан Лествичник излага именно борбата, тази основна борба, която води човек със страстите. И те са гордост, гняв, скръб и отчаяние, тези четири страсти“, каза още той.

Митрополит Йоан благопожела на всички здраве, достойно и радостно посрещане на приближаващия празник Възкресение Христово.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Обновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село БългаревоОбновление на храм "Свети Архангел Михаил" в село Българево
« предишна новинаследваща новина »