ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в храм "Успение Богородично" - град Търговище

13 април 2019 15:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист

В късния следобед на 12 април 2019 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бе отслужено малко повечерие с целия Богородичен канон и целия акатист на Света Богородица в търговищкия храм "Успение Богородично". В богослужението, което се отслужва в петък на Петата седица от Великия пост, взеха участие архиереският наместник на Търговищка духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов, председателят на църковното настоятелство при храма протойерей Бисер Христов и протойереите Димитър Байков и Анатолий Тодоров.

Въпреки делничния ден храмът бе изпълнен с жители на града, които взеха молитвено участие заедно със свещеник Димчо Динев. За молитвеното настроение допринесоха църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

Протойерей Бисер Христов произнесе слово и призова всички да се присъединим към радостта на псалмопевеца, прославяйки в едно Божията Майка в посветения на нея храм, изграден от нашите предци с любов и надежда. Отецът разясни произхода на възгласа "Радва се, Невесто неневестна!". Той заяви, че с него на този ден православния свят възвестява своето упование към Пресвета Богородица. „Величанието на този църковен химн, неговата древност и произход, светостта, която излъчва, ни задължават да се запознаем с него по-внимателно и дълбоко. Думата акатист (от гръцки ακάθιστος) буквално означава без сядане, т.е. правостоящ. Като молитвено църковно последование акатистът се явява поетическо, хвалебно песнопение за прослава на Иисус Христос, Света Богородица и светиите, при изпълнението на което всички ние стоим прави“, каза още той. Предстоятелят на храма допълни, че на този ден се отслужва един от най-древните акатисти, който е посветен именно на Божията Майка.

Богослужението завърши с петохлебие, след което всички се поклониха пред иконата на Пресвета Богородица.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатистМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистПротойерей Бисер ХристовМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистСтаврофорен иконом Славчо ПродановПротойерей Димитър БайковМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистПротойерей Анатолий ТодоровМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатистМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист
« предишна новинаследваща новина »