ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Василиева света Литургия в Самоковския манастир „Покров Богородичен“

14 април 2019 15:32, Софийска митрополия
Архиерейска Василиева света Литургия в Самоковския манастир „Покров Богородичен“

На 14 април, в пета неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ бе отслужена Архиерейска Василиева света Литургия.

Светата Василиева литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на обителта, свещеник Емилиян Дамянов, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

На портите на Самоковската света обител, епископ Поликарп бе посрещнат от монахиня Пелагия, игумения на манастира, както и от деца облечени в народни носии с погача и шарена сол, както и от много поклонници и деца.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от църковни певци воглаве с г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и от сестрите на манастира.

 

След светата литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите християни с живота на св. преподобна Мария Египетска, както и изтъкна причината, поради която, нейната памет се почита в петата неделя на Великия пост.

Епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник, игуменията, свещенството, певците и вярващия народ, който бе преизпълнил храма от името на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела силна вяра, духовна грижа за спасението си, както и достойно посрещане на Христовото Възкресение – Пасха – Великден.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе игуменията на светата стародавна самоковска обител монахиня Пелагия, която му поднесе букет цветя и икона на Света Богородица за благословение и молитвен спомен.

Епископ Поликарп посети и най-възрастната монахиня в България, сестра Херувима, която на 6 май ще навърши 99-годишна възраст и която е прекарал в монашество 94 години от своя живот. Той я поздрави от името на Негово Светейшество и и пожела здраве, но най-вече сили, за да живее, моли се и бъде за духовна радост на всички, които я познават и духовно благословение за нашата църква.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHskQt8Y5g

Снимки: Александър Ангелов

 

 

« предишна новинаследваща новина »