ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на основен камък за изграждане на нов храм в град Добрич

15 април 2019 20:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Полагане на основен камък за изграждане на нов храм в град Добрич

На 14 април 2019 г. бе поставено началото на изграждане на нов храм в град Добрич. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възлави чина за полагане на основен камък на храм "Св. Лука Архиепископ Симферополски" в квартал "Добротица", град Добрич. Заедно с Архиерея съслужиха архиерейският наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев и председателят на новостроящия се храм свещеник Петър Димитров.

Множество жители присъстваха на дълго очаквания момент за построяване на храм, посветен на широко известния светец, познат още като Светителя хирург. Сред присъстващите бяха областният управител на Област Добрич г-н Красимир Кирилов, кметът на Община Добрич г-н Йордан Йорданов, председателят на Общински съвет - Добрич г-н Иво Пенчев, кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, народният представител Даниела Димитрова.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите с думите, че чинът за полагане на основен камък свидетелства, че това е първото сакрално дело в изграждането на всеки един храм. Архиереят отбеляза, че полагането на основния камък е свързано с мястото, където ще бъде положен светият олтар, в най-източната част на храма. Той прочете свитък, който се полага заедно с основния камък и призова официалните гости, духовниците и църковните настоятели да го подпишат.

Негово Високопреосвещенство каза още: „Днес, в петата Неделя на Великия пост - Преподобна Мария Египетска, ние извършваме и това сакрално дело с полагане на основния камък. За нас е важно, че имаше желанието на общността и на народа, благодарение на това, това събитие е факт“. Митрополит Йоан благопожела успех на всички в изграждането на храма.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Полагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град ДобричПолагане на основен камък за изграждане на нов храм в град Добрич
« предишна новинаследваща новина »