ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представяне на сборник за Видински митрополит Неофит

19 април 2019 15:25, Видинска митрополия
Представяне на сборник за Видински митрополит Неофит

Има духовници, за които винаги ще се говори и пише, защото са живели и служили така, че след тях е останала незаличима следа. Такъв е Митрополит Неофит (светското име Никола Митев Караабов), отдал 60 години от живота си в служене във Видинска епархия и доживял достолепните 103 (или 106) години.

Читалище „Цвят“, съвместно с Видинска Света митрополия и Държавен архив Видин, представиха сборника „Митрополит Неофит Видински – велик духовен водач“. Съставител е Виктория Караабова-Стоянова, родственица на покойния владика, която сподели най-важните моменти от живота на великия българин и духовник, основоположник на съвременното дарителство.

Митрополит Неофит организира построяването на административната сграда на Митрополията във Видин, митрополитския храм „Св. Николай“, Епархийското училище, в което ежедневно са се хранели 200 сираци, а 150 се учат в него, производствен цех към училището, Детски дом „Желязко поп Николов“, Парк „Владикина бахча“, за който откупил заблатеното място, Дом за сираци в Лом. Митрополит Неофит учредява и първите фондове за добротворство, подчерта НВП Видински Митрополит Даниил.

В памет на великия духовник Държавен архив – Видин са подготвили изложба, която, освен във Видин и София, пет месеца е била експонирана в Музея на религиите в Стара Загора, родния край на Никола Караабов.

Текст: Соня Мачорска
Снимки: Радио Видин, Соня Мачорска, Читалище "Цвят"

 

 

Снимки

Представяне на сборник за Видински митрополит НеофитПредставяне на сборник за Видински митрополит НеофитПредставяне на сборник за Видински митрополит НеофитПредставяне на сборник за Видински митрополит НеофитПредставяне на сборник за Видински митрополит НеофитПредставяне на сборник за Видински митрополит Неофит
« предишна новинаследваща новина »