ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия на празника Вход Господен в Йерусалим

22 април 2019 17:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия на празника Вход Господен в Йерусалим

На 21 април 2019 г., когато тази година честваме празника Връбница - Цветница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Катедралния храм "Успение Богородично". С него съслужи храмовото духовенство в лицето на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Йордан Найденов - секретар при митрополията и свещениците Свефан Николов и Марин Тодоров.

Митрополитската катедрала бе изпълнена от множество християни, съпричастни с празника, който отбелязваме в 6 Неделя на Великия пост - Неделя Вайя, с която се слага край на Светата Четиридесетница и се навлиза в Страстната седмица. На този ден прозвучаха откъси от посланието на свети апостол Павел до филипяни (4:4-9) и от Евангелието според свети апостол и евангелист Йоан Богослов (12:1-18).

Негово Високопреосвещенство отбеляза, че възкресението на четиридневния Лазар, което празнуваме в събота, е едно от великите чудеса на Господ Иисус Христос. Архиереят заяви, че на Цветница се изпълни пророчеството, според което Христос възседнал на осле влезе в Йерусалим (ср. Зах. 9:9). Той допълни, че светото Евангелие ни дава три примера, в които Христос се е просълзил. Единият е при гроба на Лазар (вж. Ин 11:1-45), а вторият е именно пред светия град Йерусалим, „виждайки гибелта на този град, предчувствайки я и усещайки я“.

Митрополит Йоан поясни: „Тази радост на всички йерусалимци: "осана! Благословен Идещият в име Господне" (Ин 12:13), беше като че ли едно изявление на онзи мир и спокойствие, че вече е дошъл Месията и Той ще стане пълновластие и ще влезе в Своите Си правомощия за израилския народ“. Архиереят допълни, че някои са казвали осана поради лицемерието си, а не защото са обичали Христос. Той заяви още: „Не Го обичаха, напротив, те правеха и подготвяха Неговия кръст, на който Той щеше да бъде разпънат. Но, виждайки огромността на народа, който се беше стекъл в Йерусалим, все пак този народ сърдечно, като че ли изрази своята радост. Какво обаче се случи няколко дни по-сетне? Веднъж този народ каза: "осана! Благословен Идещият в име Господне", а в следващия момент каза: "разпни, разпнй Го!" (Ин 19:6)“. Митрополит Йоан допълни, че празникът Вход Господен в Йерусалим е и вход Господен в нашите сърца и както хората са казвали осана и ние казваме осана, но трябва да се предпазим от онова, което после се изрича - разпни Го. „Нашите грехове отново спомагат за разпятието на Христос. Следователно празникът е много съществен и важен. Той ни открива великия смисъл на този предел, на започването на кръстните страдания и изкупителното дело на Спасителя от една страна, а от друга непоколебимата вяра, че всъщност Той е Синът Божий, Той е Месията, Изкупителят, Завършителят на вярата... Така Бог да ни даде сили за предстоящите велики дни и в усещането на настъпването на Възкресението Христово!“, отбеляза Архиереят. Той поздрави всички именници.

Снимки: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в ЙерусалимАрхиерейска света Литургия на празника Вход Господен в Йерусалим
« предишна новинаследваща новина »