ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови реликви в светата Бачковска обител

24 април 2019 14:45, Бачковска света обител
Нови реликви в светата Бачковска обител

Днес, в третия ден на Страсната седмица Бачковският манастир се сдоби едновременно и неочаквано с две нови реликви. Света икона на нашия Господ Иисус Христос Вседържител и копие на кръста на св. Нина Покръстителка на Грузия. Иконата е дарение от семейството иконописци Димчо и Антония Димчовски. По думите на г-н Димчовски, изборът иконата им да „дойде” в Бачковската обител е бил на самата икона, техните планове били други, но както дарителите споделиха, по подобие на историята с „троянското муле” и Валаамовата ослица, изборът на Христовата икона е бил друг и те са го последвали, донасяйки я манастира.

На иконата е изобразен е Христос Пантократор в сребърен позлатен обков, върху който е гравирано символът на вярата. Светият образ бе посрещнат на входа на манастира от игумена, Велички епископ Сионий, и с песнопения внесен в съборния храм на обителта. Епископ Сионий представи иконата на присъстващите и определи мястото, където да бъде поставена – в светия олтар на храма.

По време на изпълнение на молитвеното песнопение, в храма бе внесена и икона-копие от кръста на св. Нина Покръстителка. Дарението е в изпълнение волята на г-жа Стоянка Русева от Шумен. Кръстът, както и първообразът е изработен от цяло стебло от лоза, украсено с вълнена плетеница. Такъв е бил кръстът на св. Нина, с който тя е проповядвала вярата в Христа. Първообразът се намира и сега в грузинския манастир „Бордбе” в района Катехия, Източна Грузия.

Манастирското ръководство и лично Негово Преосвещенство, епископ Сионий, изказват своята благодарност за направените дарения и молителствуват пред нашия Господ Иисус Христос и непорочната му майка благодатта им да бъде винаги над дарителите и семействата им!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Игуменът, епископ Сионий и дарителите на иконата - Димчо и Антония ДимчовскиНови реликви в светата Бачковска обителЕпископ Сионий с г-жа Етери Георгиевна с кръста на св.Нина помежду имСпонтанно, малката христианка Даяна се реши да се хване за кръста на св.Нина
« предишна новинаследваща новина »