ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Велика сряда бе отслужена Архиерейска преждеосвящена литургия

24 април 2019 14:54, Софийска митрополия
На Велика сряда бе отслужена Архиерейска преждеосвящена литургия

На 24 април, Велика сряда, в столичния храм "Св. Петка Самарджийска" за последен път тази година, бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия, която бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ик. Йоан Куков, председател на храм "Св. Георги", протойерей Георги Спасов, председател на храма "Св. Петка Самарджийска" и двама дякони.

В тази сряда от Великата седмица, извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената-блудница. Тъй като хвалитните и стиховните стихири на утренята от Велика сряда, както и техните Слави, се повтарят и на вечернята като стихири на „Господи воззвах“, отново беше изпълена и прекрасната Слава на св. монахиня Касиана.

Евангелското четиво от св. Литургия ни разказва и за решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). Този евангелски разказ се чете, за да ни накара да се замислим, дали ние, които се наричаме Христови, не предаваме Господ Иисус Христос чрез нашите небогоугодни дела. А целият Велик пост ни води към покаяние, за което е нужно смирение – само така можем да надвием предателя Иуда в нас, да преодолеем греха на предателството.

По време на литургията еп. Поликарп постига за служение трима иподякони: Румен, Марин и осемгодишния Ясен.

В края на литургията владиката се обърна с пастирско слово, с което прикани да усилим молитвения си живот и със смирение да се подготвим за приемането на св. Тайни Христови.

Той поздрави председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрал се на Велика сряда на съборна молитва м малкия столичен храм и преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1 - https://www.flickr.com/gp/154308224@N03/3XXy73

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2 - https://flic.kr/s/aHskQJuXXF

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

 

 

« предишна новинаследваща новина »