ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртък

25 април 2019 17:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртък

На 25 април 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави вечернята с Василиева света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма, протойереите Йордан Найденов и Ивалин Славов, свещеник Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Богослужението бе песенно украсено от църковния певец Тодор Тодоров.

Велики четвъртък е богат с празнични теми. Негово Високопреосвещенство обърна внимание на четирите събития, свързани с последните дни на Господ Иисус Христос на земята. Той заяви: „Обични в Господа братя и сестри, днес е Велики четвъртък. Прозвуча едно дълго свето евангелие (Мт 26:1-75), което засегна няколко момента. Първо Христос ни каза, че е готов да яде Пасха и беше приет в дома на един човек, за когото евангелистите споменават, но не споменават кой е той. Много от тълкувателите на този свещен текст в това виждат именно желанието на Спасителя да влезе в дома на всеки един от нас, в нашите сърца, за да яде Пасха. Това е всъщност много важен момент, към който всички ние се призоваваме. Оттам насетне ние видяхме всичко онова, което се случи на Тайната вечеря“.

Днес се възпоменава умиването на краката на учениците от Иисус Христос. Митрополит Йоан отбеляза, че с този пример Той ни показа, че всички, които искат да бъдат първи, трябва да бъдат слуги на ближните си и на човеците.

На Велики четвъртък се чества установяването на Тайнството Евхаристия през време на Тайната вечеря. „Множество хора, свети мъже, са писали по темата на Велики четвъртък за ролята на светото Причащение и затова, че ние трябва да се подготвяме за това велико тайнство на тайнствата. Неслучайно прозвуча един апостолски текст (I Кор. 11:23-32), който беше свързан с нашата подготовка - да разберем и да различим към какво пристъпваме. Тоест нашата подготовка към приемането на светите Христови тайни и един същностен въпрос: на какво ни учи светото тяло и какво ни съобщава светата кръв Христовa“ - каза митрополит Йоан.

Другите два момента, които се отбелязват днес, са молитвата на Господ Иисус Христос в Гетсиманската градина и предаването Му от Иуда Искариот.

След края на светата Литургия бе отслужено Тайнството Елеосвещение, така нареченият общ маслосвет.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртъкАрхиерейска Василиева света Литургия и общ маслосвет на Велики четвъртък
« предишна новинаследваща новина »