ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" - град Варна

27 април 2019 14:19, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"

На 26 април 2019 г. - Велики Петък - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и духовенството при Катедрален храм "Успение Богородично" отслужиха утренята на Велика събота, по време на която се възпоменава погребението на Господа и слизането Му в ада. Трите статии на Опело Христово бяха изпълнени от митрполит Йоан, духовенството и мъжкия хор при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов.

Храмът бе изпълнен от християни, които взеха участие в тържествената лития около храма, която започва в края на Великото славословие, при изпяването на последното "Светий Боже". На три места при обикалянето на храма се казват определени ектении, а през цялото време бавно се пее погребално "Светий Боже". Църковните песнопеня бяха изпълнени от клиросния певец Тодор Тодоров. Сред присъстващите бе главнокомандващият на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Накрая, след тържествената лития около храма и след като светата плащаница бе поставена върху светия престол, бяха прочетени откъси от паримиите, апостолът и евангелието. Първо прозвуча пророчеството на пророк Иезекиил (37:1-14), където набляга на радостта от възкресението. Апостол Павел (I Кор. 5:6-8; Гал. 3:13-14) говори за Господ Иисус Христос и за Пасхата, а в евангелския текст (Мт 27:62-66) се отбелязва запечатването на гроба от юдеите.

Митрополит Йоан заяви в своята проповед, че „пред нас лежи Всемирната Жертва, принесена на Голгота за нашето примиряване с Бога. Този, Който е Бог на славата, Който е в Недрата на Отца, благоволи до такава степен да се унижи, че претърпя кръст като презря срама. Изпонаранен бе за нашите грехове и мъчен за нашите беззакония, "защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Ин 3:16). Наистина благ е Господ и Неговите щедрости са върху всичките Му дела. Вижте - казва свети апостол и евангелист Йоан Богослов - каква любов ни е дал Отец да се наречем чеда Божий и сме Негови чада. Нека всички благоговейно да се поклоним на светата плащаница, която изразява Христовия гроб и от все сърце да благодарим на Спасителя за Неговата величайша жертва за изкуплението и спасението на човешкия род. Да изречем сега с умиление словата на църковното песнопение: „Христе Боже наш, ние недостойните, като стоим пред Твоя животворящ гроб, принасяме славословие на Твоето неизказано милосърдие, защото Ти, Безгрешния, като Човеколюбец, Си приел кръст и смърт, за да подариш на света възкресение“.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Опело Христово в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »